Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijanski alpinist s K2 helikopterom prebačen u bolnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Helikopter pakistanske vojske evakuirao je smrznutog talijanskog alpinista prema najbližoj bolnici, dan nakon što je Marco Confortola bio spušten s vrha u bazu, čime je okončana jedna od najvećih tragedija u osvajanju planinskih vrhova.

Confortola (37), je jedini preživjeli alpinist pronađen na drugom najvišem vrhu Himalaje, u ekspediciji u kojoj je 11 njegovih kolega poginulo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimio borbu za život VIDEO Upao u pukotinu u ledu duboku 90 metara i upalio kameru! Slika nije dostupna Smaragdi, rubini i safiri Na Mont Blancu pronašao kutiju punu dragulja

"Spašen je i vjerojatno stiže u Skardu helikopterom. Bit će medicinski zbrinut", rekao je Sergio Oddo, glasnogovornik talijanskog veleposlanstva u Islamabadu.

Drugi članovi njegova tima, koji su preživjeli, također su prebačeni u Skardu, gradić na sjeveru Pakistana okružen planinama.

Penjač je bio član višenacionalne ekspedicije u osvajanju 8,611 metara visokog vrha, no na povratku ih je pogodila lavina i 11 alpinista izgubilo je život.

U ekspediciji su srbijanski penjač i jedan Pakistanac pali još tijekom uspona, dok su drugi stradali u lavini, neki su se smrznuli, a neki nestali u toj planini poznatoj kao "Zona smrti".

Preživjeli penjači bili su evakuirani helikopterom u ponedjeljak, no Confortola je bio na nepristupačnoj visini tako da ga helikopter nije mogao evakuirati.

Spasilačke ekipe uspjele su do njega doći u ponedjeljak navečer i nakon četiri noći, penjač se uz njihovu pomoć spustio do svoje baze na 5.200 metara u utorak poslijepodne, ali helikopter ga ni tada nije uspio evakuirati zbog loših vremenskih uvjeta.

K2 je drugi najviši vrh svijeta nakon Everesta (8.848 metara), ali je nastrmiji i najsmrtonosniji od svih vrhova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene