Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U priopćenju na internetu u četvrtak, afganistanski talibani žale zbog objavljivanja novih karikatura koje, po njima, 'izazivaju osjetljivost među 1,5 milijarde muslimana'.


Afganistanski talibani osudili su u četvrtak objavljivanje novih karikatura Muhameda u francuskom tjedniku Charlie Hebdo i pozdravili počinitelje islamističkog napada prošlog tjedna na francuski satirični časopis.

Vezani članci Napad u Parizu - 2 Policija otkrila cilj terorističkog napada u Parizu, ali napadač očito nije znao ključnu stvar Slika nije dostupna Pariška policija uhitila 12 osoba povezanih s napadom

U priopćenju na internetu u četvrtak, afganistanski talibani žale zbog objavljivanja novih karikatura koje, po njima, 'izazivaju osjetljivost među 1,5 milijarde muslimana'.

'Izvršen je napad prošlog tjedna čime je zadovoljena pravda spram autora tih opscenih činova', dodaje se u priopćenju referirajući se na braću Kouachi, naoružane islamiste koji su usmrtili 12 osoba u napadu 7. siječnja na Charlie Hebdo u Parizu. Obojica su ubijena u pucnjavi s policijom.

'Što se tiče pariške bitke mi preuzimamo odgovornost za tu osvetničku operaciju'

Novi broj tjednika (koji će biti tiskan u pet milijuna primjeraka) izašao je u srijedu, a sastavili su ga 'preživjeli' iz Charlie Hebdoa, sadrži nove karikature Muhameda. 'Osuđujemo taj odvratni i neljudski čin i smatramo njegove autore i one koji su im to dopustili neprijateljima čovječanstva', ističe se u priopćenju.

'Pozivamo svijet i posebice šefove svih zemalja kojih se to tiče da spriječe takav odvratan čin', pišu talibani u priopćenju koje ipak ne poziva vjernike na prosvjed.

VIDEO Slomio se objašnjavajući zašto je opet nacrtao Muhameda za naslovnicu

'Čitav islamski i neislamski svijet, ljudska bića, moraju osuditi i spriječiti svako djelovanje koje vrijeđa religije, vrijeđa ljude i tjera nacije na odmazdu', dodaje se u tekstu talibana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook