Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaki mirovni sporazum između Tajvana i Kine bio bi od koristi za obje strane, ali Tajvan želi sklapanje gospodarskih sporazuma prije političkih, objavila je u četvrtak tajvanska vlada.


Kineski premijer Wen Jiabao ranije je u četvrtak rekao u Pekingu da je kineska vlada spremna stvoriti uvjete za zaključivanje mirovnog sporazuma između Taipeija i Pekinga.

'Mirovni sporazum ima prednosti za obje strane', kazao je glasnogovornik tajvanskog premijera te dodao: 'Ali mi prvo želimo gospodarske a onda političke sporazume'.

Vezani članci Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković Ministrica Vučković komentirala nakupce stoke na Banovini i poručila poljoprivrednicima: ''Nemojte prodavati stoku u bescjenje, tu je hrvatska administracija, pomoći ćemo" Kina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Velike promjene na svjetskom poretku: Kina uskoro postaje najveća svjetska ekonomija?

>>Kina-Tajvan: Prvi izravni let nakon pet desetljeća

Kina tvrdi da ima suverenitet nad Tajvanom od kraja kineskog građanskog rata 1949. godine kada su poražene nacionalističke snage pobjegle na taj otok. Peking je uvijek tvrdio da će Tajvan dovesti pod svoju vlast, ako treba i silom.

Veze između Tajvana i Kine su se poboljšale otkako je tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou, blizak Pekingu, preuzeo dužnosti prošle godine, tako da su Tajvan i Kina potpisale dogovore o suradnji u području turizma i poboljšali gospodarske odnose.