Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tajland: Samak Sundaravej ipak se povlači iz utrke za premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši tajlandski premijer Samak Sundaravej ipak je povukao kandidaturu za premijera uoči parlamentarnog glasovanja o tom pitanju, izvijestile su agencije.

Odluka je donesena samo nekoliko sati nakon što je parlament odgodio glasovanje o novom premijeru, čime je izbjegnuto izravno suočavanje s prosvjednicima koji se žestoko zalažu da se Samak ne vrati na premijersko mjesto, samo nekoliko dana nakon što je bio prisiljen podnijeti ostavku.

Pročitajte i ovo Jezero Dong Nai Nestašica vode Zbog ekstremnih vrućina uginule stotine tona ribe: "Život nam se zbog smrada okrenuo naglavačke" Thaksin Shinawatra Uoči glasanja Dočekale ga stotine pristaša: Vratio se odbjegli bivši premijer pa odmah završio u zatvoru

"Izjavio je kako je učinio najbolje što je mogao da bi zaštitio demokraciju. Od sada nadalje na stranci je da odluči o svojem predstojećem potezu", rekao je bivši dužnosnik premijerova ureda Thirapol Noprampa za Reuters.

Samaka smatraju marionetom svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre. Bio je prisiljen odstupiti s dužnosti, s obzirom na to da je sud odlučio da njegovo sudjelovanje u tv-emisiji o kulinarstvu, za što je dobio i honorar, predstavlja izravno kršenje tajlandskog ustava.

Na presudu, koja bi na snagu trebala stupiti za mjesec dana, stranka je u početku reagirala najavom da će Samaka odmah po napuštanju položaja ponovno nominirati za premijera. No, utvrđeno je kako koalicijski partneri PPP-a, zahvaljujući kojima ta stranka ima većinu u tajlandskom parlamentu, vjeruju da zamisao nije dobra, a članovima PPP-a svoje su stajalište iskazali u petak ujutro, zadržavši se izvan parlamenta tijekom održavanja sjednice na kojoj je Samaka trebalo ponovno birati. Naime, na taj način pristaše premijera nisu uspjele osigurati kvorum.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene