Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajfun Tomas 4. kategorije na ljestvici s 5 stupnjeva pogodio je u ponedjeljak sjever i istok otočja Fidži, uništivši više desetaka kuća, nanijevši štetu usjevima i natjeravši desetak tisuća ljudi da napuste svoje domove, priopćile su mjesne vlasti.


Zasad je zabilježen samo jedan smrtni slučaj, a riječ je o ženi koja se utopila pošto ju je zahvatio val u nedjelju, uoči dolaska tajfuna, na otoku Vanui Levu, na sjeveru. Direktor Državnog ureda za izvanredna stanja Padžiliai Dobui izvijestio je da je poginulo 'nekoliko' osoba, što nije potvrđeno. Tomas prate vjetrovi koji pušu prosječnom brzinom od 175 km/h. Tajfun je na moru uzrokovao valove od 7,20 m, pa je svim brodovima upućen poziv da izbjegavaju to područje.

Vezani članci Šteta na usjevima - 1 Zbrajaju se štete nakon velikog nevremena na istoku Hrvatske: "Strašno je izgledalo, led velik kao palac... Nisi smio izaći iz kuće van" Požar na otoku Lavdara kod Zadra Drama na otoku Lavdara kod Zadra: Požar ugrozio kuće, evakuirano 50-ak osoba

>> Tajfun na Fidžiju: 5.000 evakuiranih

'Tajfun će 12 sati zadržati najveću moguću snagu prije nego počne slabjeti', rekao je Rajendra Prasad, direktor meteorološke službe. Prije dolaska na Fidži, Tomas je poharao Fotunu, na francuskom otočju Wallis i Futuna, sjevernoistočno od Fidžija, pričinivši veću materijalnu štetu i oštetivši raslinje. (Hina)