Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snažan tajfun, jačine četiri stupnja na ljestvici do pet, pogodio je sjever otočja Fidži, oštetivši brojne kuće, a oko 5.000 stanovnika toga područja evakuirano je, izvijestio je Ured za prirodne katastrofe i nesreće.


Tajfun Tomas karakteriziraju vjetrovi koji pušu prosječnom brzinom od 175 km/h, a u predstojećih 12 do 24 sata bi, kako su najavili meteorolozi, mogli dosegnuti i 200 km/h, s povremenim udarima do 270 km/h. Na moru je tajfun Tomas podigao valove visoke i do 7,2 m, pa su svi brodovi upozoreni da izbjegavaju plovidbu tim područjem. 'Tajfun bi svoj vrhunac trebao dosegnuti tijekom noći ili sutra ujutro', rekao je šef lokalne meteorološke službe Rajendra Prasad. Iz kuća je evakuirano oko 5.000 osoba, za čiji su se privremeni smještaj pobrinule vlasti. Osobito je na udaru otok Vanua Levu.

Vezani članci Šteta na usjevima - 1 Zbrajaju se štete nakon velikog nevremena na istoku Hrvatske: "Strašno je izgledalo, led velik kao palac... Nisi smio izaći iz kuće van" Požar na otoku Lavdara kod Zadra Drama na otoku Lavdara kod Zadra: Požar ugrozio kuće, evakuirano 50-ak osoba

Ceste su blokirale odlomljene grane i stabla koja je uništio vjetar, električni vodovi su uništeni, a onemogućena je i komunikacija s manjim otocima. Tomas bi se s otoka Vanua Levu trebao kretati prema glavnome otoku Fidžija, Viti Levu. Na arhipelagu Fidži ukupno živi nešto manje od milijun stanovnika.