Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tadić protiv prekida odnosa sa zemljama koje su priznale Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je u nedjelju da neće odustati od borbe za očuvanje Kosova, ali niti odustati od nastavka europskog puta Srbije te je naglasio kako se protivi prekidu diplomatskih odnosa s državama koje priznaju Kosovo.

- Neka nitko ne računa da ću odustati od takve politike. I Europska unija (EU) i Kosovo, i Kosovo i EU, kazao je Tadić na otvorenom dijelu sjednice Glavnog odbora DS-a, dodajući da nema niti jednog argumenta koji bi ga uvjerio da stabilna i ekonomski prosperitetna država nije preduvjet za obranu teritorijalnog integriteta zelje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jeremić ponovno prijeti Slika nije dostupna Vukovar: SDSS - Vladina odluka o priznanju Kosova opasan presedan

Tadić se usprotivio ideji prekidanja diplomatskih odnosa sa državama koje priznaju jednostrano proglašenu neovisnost Kosova, ocjenjujući da bi tako Srbija sama sebi uskratila mogućnost borbe za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

- Svi smo mi ljuti, potišteni i povrijeđeni zbog Kosova, ali nemamo pravo ta osjećanja postavljati iznad interesa zemlje i njezinih građana, kazao je srbijanski predsjednik.

Ponovio je da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova, iz povijesnih razloga, poštivanja međunarodnog prava, ali i zbog toga što se narodu kojem se oduzimaju teritorij vrijeđaju osjećaji i identitet, te on značajno gubi kapacitet za nastavak reformi.

Tadić je osudio i nasilje u Beogradu nakon skupa "Kosovo je Srbija" 21. veljače, dodajući da Vlada Srbije, koja je bila organizator tog skupa, kao i ostali nadležni trebaju podnijeti izvješće i preuzeti eventualnu odgovornost. Naglasio je kako je "iznimno opasna" činjenica što su neki političari i članovi vlade relativiziraju posljedice tog nasilja i ne osuđuju nerede koji kaljaju međunarodni ugled Srbije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene