Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje

SZO: Depresija je glavni uzrok bolesti! 'Svijet ne posvećuje dovoljno pažnje zdravlju adolescenata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Širom svijeta oko 1.3 milijuna tinejdžera umrlo je u 2012.

Najvažnija tri uzroka smrti na svijetu su prometne ozljede, HIV/SIDA i samoubojstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Višemjesečna istraga Horor u SAD-u: Pronađen nelicencirani laboratorij s dvadesetak zaraznih virusa, neki su nam dobro poznati Kolinda Grabar-Kitarović Veliko priznanje Bivša hrvatska predsjednica ima novi posao

Depresija je glavni uzrok bolesti i invaliditeta tinejdžera u dobi od 10 do 19 godina, a samoubojstva su treći najvažniji uzrok njihove smrti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u srijedu.

'Svijet ne posvećuje dovoljno pažnje zdravlju adolescenata', kaže Flavia Bustreo, zadužena u svjetskoj organizaciji za zdravlje obitelji, žena i djece. Neka su istraživanja pokazala da polovica svih ljudi koji razviju mentalne poremećaje prve simptome imaju do 14. godine života.

Hrvati su među najvećim pijancima na svijetu!

'Kad bi tinejdžeri sa simptomima mentalnih bolesti dobili potrebnu liječničku skrb to bi moglo spriječiti smrt i njihove cjeloživotne patnje', kaže se u istraživanju.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno niz pitanja uključujući duhan, alkohol i korištenje droga, HIV, ozljede, mentalno zdravlje, prehranu, seksualno i reproduktivno zdravlje te nasilje. Ozljede u prometu su drugi po redu uzročnik bolesti i invaliditeta nakon depresije, a vjerojatnost za smrtni ishod nakon prometnih nezgoda tri puta je veća kod dječaka nego kod djevojčica.

SZO kaže da je ključno da zemlje smanje rizike tako da povećaju pristup pouzdanom i sigurnom javnom prijevozu, poboljšaju sigurnost na cestama mjerama poput ograničenja brzine i alkohola uspostave sigurne zone za pješake oko škola i uvedu postupne sheme za vozače u kojima se privilegije postupno povećavaju.

Širom svijeta oko 1.3 milijuna tinejdžera umrlo je u 2012. Najvažnija tri uzroka smrti na svijetu su prometne ozljede, HIV/SIDA i samoubojstva. Podaci SZO govore da je broj umrlih tinejdžera od stanja povezanih s HIV-om u porastu. To je dominantno u Africi, u trenutku dok se u drugim dobnim skupinama smanjuje broj umrlih od HIV.

Ozbiljno upozorenje WHO-a: 'Obične infekcije i ozljede ubijat će ljude'

'Ne smijemo zapustiti napore da promoviramo i čuvamo seksualno i reproduktivno zdravlje adolescenata uključujući borbu protiv HIV-a', kaže Jane Ferguson znanstvenica u SZO-u. Za tinejdžerke drugi najvažniji uzrok smrti nakom samoubojstava su komplikacije tijekom poroda.

Zarazne bolesti ostaju važnim uzrokom smrti unatoč primjerice dramatičnom smanjenju od 90 posto broja umrlih i invaliditeta od ospica u Africi u posljednjem desetljeću zahvaljujući cijepljenju.

U dobi od 10 do 14 godina proljevi i infekcije donjeg dijela dišnog sustava su drugi odnosno četvrti uzročnik smrti, a zajedno s meninigtisom odgovorni su za 18 posto svih smrti u toj dobnoj skupini i tu se od 2000. ništa nije promijenilo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene