Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO
Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Foto: Afp

Kina je u četvrtak objavila da će za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) izdvojiti dodatnih 30 milijuna dolara, nakon što je SAD obustavio financiranje te UN-ove agencije.


"Taj novac namijenjen je isključivo prevenciji i kontroli COVID-19 te kao pomoć razvoju zdravstvenih sustava u zemljama u razvoju", kazao je Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Vezani članci Uzimanje uzorka za testiranje na koronavirus Četiri županije bez novooboljelih, najviše novih slučajeva potvrđeno je u Zagrebu i Karlovačkoj županiji Donald Trump sa zaštitnom maskom I on je popustio: Donald Trump prvi put u javnosti s maskom

SAD je početkom tjedna obustavio financiranje WHO-a optuživši tu organizaciju da nije primjereno reagirala na opasnost novog koronavirusa i da je pod prevelikim utjecajem Kine, iako je najveću količinu novca primala od SAD-a. "Potpora WHO-u u kritičnom trenutku borbe protiv pandemije znači obranu ideala i načela multilateralizma te statusa i ugleda Ujedinjenih naroda", rekao je glasnogovornik. Podsjetio je da je Kina toj organizaciji već isplatila 20 milijuna dolara 11. ožujka.

S druge strane, američki predsjednik Donald Trump smatra da njegova zemlja mora WHO pozvati na odgovornost. "Da je WHO napravio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu da objektivno procijene stanje na terenu, epidemija bi možda bila zaustavljena na svom izvorištu, s puno manje umrlih", rekao je Trump.

Peking pozvao Washington da preuzme obveze

Nakon odluke Trumpove administracije o uskraćivanju financiranja WHO-a, Peking je optužio SAD da "potkopava međunarodnu suradnju u borbi protiv COVID-19 i pozvao Washington da ozbiljno preuzme svoje obveze i odgovornost".

SAD je najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije s više od 400 milijuna dolara u 2019., što je otprilike 15 posto njezina proračuna. U srijedu direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako se nada da će Trumpova administracija još jednom promisliti o svojoj odluci.

"Nadam se da SAD razumije da je to važno ulaganje, ne samo da bi se pomoglo drugima nego i da bi se pomoglo SAD-u da ostane siguran", kazao je Tedros. (Hina)