Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) izjavilo je da žali što je Švicarska u nedjelju na referendumu glasovala za "restriktivne" zakone o azilu.


Glasnogovornik UNHCR-a William Spindler rekao je da će Povjerenstvo pozorno pratiti rad švicarske vlade kako bi njezino postupanje prema tražiteljima azila i izbjeglicama odgovaralo međunarodnim propisima.

Vezani članci Teheran Iran objavio nove detalje o misterioznoj smrti švicarske diplomatkinje u Teheranu, otkrića forenzičara poslana su sucu Trgovački centar, ilustracija Zbog neradne nedjelje poslodavci već počeli prijetiti otkazom: ''Ako imate smanjeni prihod počnete rezati troškove''

- UNHCR je obaviješten o prihvaćanju novog restriktivnog zakona i žali zbog toga, rekao je glasnogovornik, nakon što su konačni rezultati pokazali da je na referendumu 68 posto Švicaraca glasalo za prijedloge zakona koji ograničavaju ulazak u Švicarsku i traženje posla osobama koje nisu iz Europe te pooštrenje uvjeta za dobivanje azila.

UNHCR je već dulje vrijeme zabrinut zbog odredbe u novom zakonu prema kojoj tražitelji azila moraju imati valjanu putovnicu i upozorava da bi zbog te odredbe prave izbjeglice mogle ostati bez pomoći.

- Ljudi koji žele pobjeći od nasilja i progona često nemaju dokumente, istaknuo je Spindler.

Švicarska vlada koja podupire promjene zakona tvrdi da zakonske odredbe uspostavljaju ravnotežu između pružanja zaštite onima kojima je ona potrebna i sprječavanja onih koji je žele zlorabiti.

U Švicarskoj je 2005. azil zatražilo više od deset tisuća ljudi, što je za 29 posto manje negoli godinu ranije i gotovo polovicu od 21.037 tražitelja iz 2003., prema službenim podacima.