Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedski sud donio je presudu da se bespilotne letjelice opremljene kamerama trebaju tretirati kao nadzorne kamere što je u ponedjeljak izazvalo prosvjede političara, medijskih organizacija i profesionalnih pilota koji sa zemlje upravljaju bespilotnim letjelicama.


Tom se presudom prijeti "cijelom poslovnom sektoru", rekao je Gustav Gerdes, predsjednik švedske udruge bespilotnih zračnih sustava koja okuplja oko 2000 licenciranih pilota bespilotnih letjelica.

Vezani članci Dron (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Upozorenje iz MORH-a: ''Svako korištenje drona bez odobrenja može uzrokovati rušenje zrakoplova i ugrožavati živote'' Nataša Bekvalac (Foto: Instagram) Bivši suprug srpske pjevačice proglašen krivim nakon što ju je brutalno pretukao u njezinu domu!

Govoreći za švedski radio, on je rekao da će presuda vrhovnog suda pogoditi tvrtke koje se koriste bespilotnim letjelicama za istraživanje velikih područja, primjerice tvrtke u građevinskoj ili drvnoj industriji.

U svojoj odluci od petka sud je presudio da će se dronove opremljene kamerom smatrati nadzornim kamerama i da će zbog toga biti potrebne posebne dozvole da se osigura poštivanje privatnosti.

Sudska odluka također se odnosi i na privatne pojedince koji posjeduju bespilotne letjelice.

Medijske organizacije uznemirene su jer odluka podrazumijeva da se više ne mogu koristiti bespilotne letjelice kako bi se primjerice pokrivale velike nesreće, rekla je Jeanette Gustafsdotter, upraviteljica švedske udruge medijskih izdavača. (Hina)