Manje od osam sati nakon što je u srijedu izabrana u parlamentu, nova švedska premijerka Magdalena Andersson morala je podnijeti ostavku nakon poraza njezina proračuna i odlaska njezinih saveznika ekološke stranke iz vlade.


"Postoji ustavna praksa prema kojoj koalicijska vlada podnosi ostavku kada je napusti jedna stranka. Ne želim voditi vladu čiji je legitimitet doveden u pitanje", izjavila je čelnica socijaldemokrata na konferenciji za novinare.

Andersson je rekla da se nada da će biti ponovo izabrana na tu funkciju na kasnijem glasanju, sa 100 postotnom socijaldemokratskom vladom.

Bila je izabrana na tu funkciju kao prva žena nakon nekoliko dana teških pregovora, da bi na kraju postala žrtvom političkih igara.

U utorak navečer je ta 54-godišnja ekonomistica, dosadašnja ministrica financija svog prethodnika Stefana Löfvena, u posljednjem trenutku zahvaljujući dogovoru o povećanju mirovina s ljevicom osigurala potporu za stupanje na vlast.

Ali druga ključna stranka, Stranka centra, nezadovoljna ustupcima ljevici, povukla joj je svoju podršku za proračun, ali time nije blokirala njezino stupanje na vlast. Isti parlament koji ju je ujutro izabrao, usvojio je proračun desničarske oporbe, pripremljen prvi puta s ekstremno desnim švedskim demokratima (SD).

Nakon poraza proračuna ekološka stranka je objavila da napušta vladu čime je prisilila Andersson na ostavku.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Andreas Norlén je rekao da prihvaća njezinu ostavku i da će kontaktirati šefove stranaka prije odluke što dalje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju