Naplatne kućice, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Naplatne kućice, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U izbornoj godini BiH uobičajeno postaje veliko gradilište jer vlade kojima mandat istječe gradnjom cesta, mostova, nadvožnjaka i otvaranjem tvorničkih pogona pokušavaju poslati poruke kako iza sebe ostavljaju vrijedne projekte, ali svečano rušenje dosad nikad nije zabilježeno.


Ministar prometa u vladi Republike Srpske Neđo Trninić u petak je označio početak radova na uklanjaju naplatnih kućica na jednoj cesti u okolici Banje Luke izgrađenih bez ikakve logike i potrebe, a ukupni troškovi tog apsurdnog projekta koji će biti naplaćeni iz džepova poreznih obveznika procijenjeni su na gotovo 1,8 milijuna eura.

Vezani članci U nedjelju se ruše dimnjaci na Črnomercu Miniranje dimnjaka na Črnomercu: Građanima poslane upute - spustite rolete, a prozore otvorite... Srušeni dimnjaci u Sisku Pogledajte snimku rušenja sisačkih dimnjaka, visokih čak 40 metara. Objavljeno i kad počinje rušenje oštećenih kuća

Osim što na njima nije nikada utržena niti jedna konvertibilna marka, naplatne kućice na cesti Banja Luka – Klašnice postale su zloglasni sinonim prometnih nesreća jer su time što su postavljene na nelogičnom mjestu prouzročile 49 prometnih nesreća, uključujući dvije s ljudskim žrtvama.

"Kućice su podignute mimo zakonskih odredbi i suglasnosti Ministarstva prometa i veza, o čemu je bila pokrenuta i istraga. Nažalost, nitko nije odgovarao, mada smo mi u ministarstvu smatrali da je bilo ljudi koji su trebali odgovarati", kazao je ministar Trninić, kojemu je očito i samom bilo neugodno jer se našao u takvoj bizarnoj situaciji.

"Svečanost" su stoga iskoristili predstavnici oporbenih stranaka kako bi rušenje kućica predstavili kao simbol projekata tipičnih za vlast predvođenu Miloradom Dodikom.

Zbog toga su donijeli i vrpcu koju su na gradilištu "svečano" presjekli.

"Umjesto da su ovu sramotu prikrili, prešutjeli, oni zovu medije da ovo proslave. Toliko izgubljenog novca i života, a oni se hvale. Evo ih tu, svi s kravatama i u odijelima", kazao je Draško Stanivuković, zastupnik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) u gradskoj skupštini Banje Luke.

Izgradnja spornih naplatnh kućica stajala je proračun RS-a oko dva milijuna konvertibilnih maraka, a za njihovo rušenje trebat će platiti još milijun i pol.

Izvođačima radova ostavljen je rok od 45 dana za uklanjanje kućica i betonskih štitnika. (Hina)