Više od punih šezdeset godina trajala je razdvojenost obitelji iz Sjeverne i Južne Koreje, a suze i osmijesi jedne majke i sina koji su se napokon vidjeli nikoga nisu uspjeli ostaviti ravnodušnim.

Galerija


Nakon Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. mnoge obitelji ostale su razdvojene od svojih najmilijih. Ovog ponedjeljka neki su se prvi put vidjeli nakon 68 godina, piše CNN.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto:AFP) "Dragi vođa" dodijelio si novu titulu, susjedi neće biti sretni Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae In (Foto: AFP) Sastanak Trumpa i južnokorejskog predsjednika: Govorimo o velikom dogovoru, a to znači denuklearizaciju

Lee Keum-seom živi u Južnoj Koreji i ima 92 godine, dok je njezin 72-godišnji sin Sang Chol stanovnik Sjeverne Koreje. Posljednji su se put vidjeli kad mu je bilo samo četiri godine. "Nisam mogla ni zamisliti da će doći ovaj dan. Nisam ni znala je li živ ili mrtav," rekla je Lee koja je muža i sina posljednji put vidjela dok su pokušavali pobjeći iz Sjeverne Koreje.

Teško je bilo suzbiti suze prilikom ponovnog susreta koji je potrajao tek 11 sati. Ova kratka okupljanja održala su se u sjevernokorejskom turističkom odredištu Mount Kumgangu nakon što su dvije Koreje odobrile razmjenu zbog suspendiranja sjevernokorejskih testiranja nuklearnih i raketnih programa. Ukupno se susrelo 330 ljudi iz Sjeverne Koreje sa 185 rođaka iz Južne Koreje.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dogovorili su ove susrete tijekom njihovog prvog zajedničkog summita u travnju. Više od 57 tisuća Sjevernokorejaca prijavilo se za kratko okupljanje obitelji, koja uvijek završavaju nakon nekoliko sati i s velikom boli u srcu.