Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zatajila istinu'

Suu Kyi je ‘skrivala’ Amerikanca u svom domu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi ‘skrivala’ je Amerikanca u svom domu, zbog čega joj se sudi za nepoštovanje pravila kućnog pritvora, rekao je mianmarski general.

‘Nema sumnje da je Aung San Suu Kyi zatajila istinu kada vlasti nije izvijestila o dolasku ilegalnog imigranta u njezin dom’, rekao je general Aye Myint, zamjenik mianmarskog ministra obrane. ‘Zbog toga nije bilo druge mogućnosti do pokrenuti sudski postupak sukladno zakonu’, dodao je general koji je dao izjavu na regionalnoj konferenciji o sigurnosti u Singapuru. ‘Dopustila mu je da ostane i razgovarala je s njim, ponudila mu je hranu i smještaj’, dodao je Myint.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće je osloboditi Mianmar: Vrhovni sud potvrdio kućni pritvor Suu Kyi Slika nije dostupna Nakon sedam godina kućnog pritvora Mianmar: Oslobođen drugi čovjek stranke Suu Kyi

Zamjenik ministra obrane je napomenuo da je suđenje Suu Kyi unutarnja stvar Mianmara i odbacio je svako upletanje izvana. ‘Rješavati unutarnja pitanja putem pravosuđa i po zakonu ne znači ugrožavati mir i sigurnost u regiji’, istaknuo je, jasno smjerajući na kritiku drugih sudionika konferencije, napose Ann Taylor, britanske ministrice obrane i međunarodne sigurnosti koja je nešto ranije na istom skupu pozvala na oslobađanje dobitnice Nobelove nagrade za mir. Aung San Suu Kyi službeno je optužena da je 4. i 5. svibnja u svom domu primila Johna Yettawa koji je doplivao do njezine kuće na jezeru Inya u Jangonu. Prijeti joj petogodišnja kazna zatvora, što bi joj onemogućilo da sudjeluje na izborima 2010.

>> Mianmar ukinuo kućni pritvor Suu Kyi

>> 'Nisam prekršila propise kućnog pritvora'

Međunarodna je zajednica uvjerena da je suđenje ‘namještena predstava’ upravo iz tog razloga. Njezina stranka Nacionalna liga za demokraciju (LND) u petak je izrazila ‘duboku zabrinutost’ za zdravlje Suu Kyi. Suu Kyi u je kućnom pritvoru od 2003., a u proteklih 19 godina više od 13 je provela po raznim zatvorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene