Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra presuda optuženima za ubojstvo premijera Đinđića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu izreći će sutra presudu 13-orici optuženih za ubojstvo premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine.

Za ubojstvo premijera Đinđića, ubijenoga u dvorištu zgrade Vlade Srbije u Beogradu, optuženi su Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, tzv. Crvenih beretki, pripadnik te postrojbe Zvezdan Jovanović, optužen da je iz snajperske puške ubio premijera i teško ranio njegovog tjelohranitelja Milana Veruovića te još nekoliko pripadnika JSO-a, kao i pripadnika kriminalnog "zemunskog klana", od kojih su petorica još u bijegu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

Tijekom suđenja, koje je počelo u prosincu 2003. godine, ispitano je više od 150 svjedoka, saslušano više sudskih vještaka, kao i vještaci iz Kriminalističkog instituta u Wiesbadenu, te su izvedeni brojni drugi dokazi na osnovu kojih je zamjenik specijalnog tužitelja za organizirani kriminal Jovan Prijić, u svojim završnim riječima početkom svibnja, zatražio maksimalne kazne za optužene.

Na suđenju su, također, svoje iskaze dala četvorica svjedoka-pokajnika. Posljednji je svoj iskaz dao Dejan Milenković
Bagzi, uhićen sredinom 2004. godine u Grčkoj, te je u potpunosti potvrdio navode optužnice.

Suđenje su obilježile brojne opstrukcije, kao i pritisci na sud,
tužiteljstvo i sudionike postupka: ubijena su dva svjedoka, Kujo Kriještorac, koji je atentatore vidio na ulici nakon atentata, kao i svjedok-pokajnik Zoran Vukojević Vuk, a česte su bile i prijetnje sudskom vijeću, od kojih je zadnja stigla neposredno nakon što je suđenje završeno i najavljena presuda za 23. svibnja.

Od početka procesa, mijenjali su se i zastupnici optužnice: Jovanu Prijiću, u vrijeme podizanja optužnice specijalnom tužitelju, nije produžen mandat na toj dužnosti, te je tek pred kraj postupka preuzeo ulogu tužitelja u postupku nakon što je jedan od zamjenika tužitelja otišao u odvjetničke redove, dok je drugi bio uhićen zbog odavanja službene tajne, te je ubrzo umro od srčanog udara u pritvoru.

Promjene su bile i u sudskom vijeću, nakon što je prošloga ljeta sudski proces zbog pritisaka napustio dotadašnji predsjednik vijeća, sudac Marko Kljajević, kojega je na mjestu predsjedavajućeg zamijenila sutkinja Nata Mesarević, te je suđenje nakon toga moralo početi ispočetka, ponovnim izvođenjem već izvedenih dokaza u postupku.

Odvjetnici optuženih su, na kraju suđenja, za svoje branjenike
zatražili oslobađajuće presude, tvrdeći - kao i većina optuženih - da nisu sudjelovali u atentatu, kao i da je postojao "treći metak" (što su osporavali sudski vještaci, kako domaći, tako i oni iz Wiesbadena), te da je optužnica protiv optuženih "montirana".

Zastupnici oštećenih, premijerove majke Mile Đinđić i supruge Ružice Đinđić, tijekom postupka upozoravali su da nije razriješena politička pozadina atentata na premijera, ali je sudsko vijeće na kraju dokaznog postupka odbilo gotovo sve njihove dokazne prijedloge.

Sudsko vijeće presudu će izreći sutra u 11.30 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene