Supruga izraelskog premijera Sara Netanyahu proglašena je u nedjelju krivom zbog toga što je novac poreznih obveznika trošila na ručkove, javlja novinar AFP-a koji je bio u sudnici u Jeruzalemu.

Galerija


Prvotno optužena u lipnju 2018. za pronevjeru i za zlouporabu povjerenja, Sara Netanyahu nagodila se sa sudom.

Na kraju je proglašena krivom jer je svjesno iskoristila tuđu pogrešku te je osuđena samo na novčanu kaznu i mora nadoknaditi pričinjenu štetu.

Kažnjena je s 2500 eura (oko 18.500 kuna), a državi mora vratiti 11.000 eura (gotovo 90.000 kuna).

Premijerova supruga prvo je bila optužena za pronevjeru i zlouporabu povjerenja zbog toga što je za gotovo 85.000 eura (oko 625 milijuna kuna) naručivala gotova jela na trošak poreznih obveznika tvrdeći da u premijerovoj službenoj rezidenciji nema kuhara, što nije bilo točno.

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Netanyahu nije uspio sastaviti vladajuću koaliciju: Raspušten Knesset, Izrael ide u nove izbore

Napadi izraelske vojske (Foto: AFP) Netanyahu naredio vojsci da nastave sa silovitim napadima na militante u Gazi

Tužba za pronevjeru koja bi povukla strogu kaznu tako je odbačena. Suđenje joj je počelo u listopadu 2018.

Sara Netanyahu i prije je bila optuživana. 2016. sud u Jeruzalemu presudio je da Netanyahuovi moraju platiti odštetu s kamatama bivšem batleru koji ih je optužio da su s njim loše postupali.

Benjamin Netanyahu, na kojega supruga ima velik utjecaj, treba početkom listopada biti saslušan zbog sumnje u "korupciju", "pronevjeru" i "zlouporabu povjerenja" u trima predmetima. (Hina)

Od borbe za obespravljene do beskrupulozne otimačine za fotelje: Što se dogodilo s kaznenim prijavama protiv Živog zida?