Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 1200 sudionika skupa, ministara u vladi, vojnih dužnosnika, dužnosnika iz pravosuđa i aktivista iz 150 država svijeta sudjelovat će u radu summita koji se od 10. do 13. lipnja održava u Londonu.


Holivudska filmska glumica Angelina Jolie i britanski ministar vanjskih poslova William Hague u utorak su na summitu o okončanju seksualnog nasilja u Londonu obećali poduzimanje konkretnih poteza - kažnjavanje odgovornih i pomoć žrtvama.

Vezani članci Sean Penn - 1 Brojne holivudske zvijezde pozivaju na završetak rata u Ukrajini, krenulo je i veliko otkazivanje Rusije u svijetu zabave Angelina Jolie - 9 Angelina Jolie osvrnula se na važnost trenutačnog stanja u Ukrajini: "Prerano je da znamo što će se dogoditi"

Oko 1200 sudionika skupa, ministara u vladi, vojnih dužnosnika, dužnosnika iz pravosuđa i aktivista iz 150 država svijeta sudjelovat će u radu summita koji se od 10. do 13. lipnja održava u Londonu, a svrha mu je pozvati na akciju čiji je cilj zaštititi žene, djecu i muškarce od silovanja i seksualnih napada u ratnim područjima.

Narendre Modi: Nulta tolerancija za zlostavljanje žena

Hague i Jolie, posebna izaslanica UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice rekla je da će konferencija biti vrhunac dvogodišnjeg rada.

'Mit je da je silovanje neizbježan dio sukoba', rekla je glumica na marginama summita. 'Riječ je o ratnom oružju uperenom protiv civila. Silovanju se pribjegava da bi se ponizilo i mučilo ljude, a često i vrlo vrlo mlade ljude..., a kao međunarodna zajednica mi smo za to odgovorni. Ova je tema predugo bila tabu.'

Angelina Jolie humanitarnim radom počela se baviti 2001. kao UNHCR-ova ambasadorica dobre volje kada se u Sierra Leoneu susrela sa ženama koje su tijekom rata bile silovane, a ta se brojka procjenjuje na 60.000. 2012. s Williamom Hagueom počela je surađivati na problemu nekažnjenih počinitelja silovanja i njihovih žrtava u ratnim područjima. U svojoj filmskoj karijeri bavila se stradanjima žena u ratu u BiH.

Zadar: Petorici mladića prijeti 10 godina zatvora za silovanje maloljetnice

Britanski ministar je kazao kako će se na summitu, kojemu će prisustvovati i američki državni tajnik John Kerry dogovoriti i globalni protokol kojim će se međunarodna zajednica angažirati na donošenju međunarodnih standarda o evidentiranju i istrazi seksualnih zločina kako bi se što više počinitelja privelo pravdi.

'Želimo da summit omogući prekid dosadašnje kulture nekažnjavanja počinitelja seksualnog nasilja, da omogući potporu preživjelima te da pridonese izmjeni stanja na terenu, osobito u najpogođenijim zemljama', kazao je Hague dodavši kako u praksi to znači pooštrenje zakona koji će onemogućiti počiniteljima da izbjegnu pravdi, obučavanje vojnih i mirovnih snaga za djelovanje, kao i povećanje svote novca koja će omogućiti pomoć preživjelima i zaštititi žene i djecu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju