Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon grupnih silovanja

Šokirao izjavom u zemlji u kojoj je svake 22 minute silovana jedna žena: 'Do toga dolazi slučajno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova vlada Narendre Modija je u ponedjeljak obećala zauzdati nasilja nad ženama u Indiji i postrožiti rad pravosudnog sustava u tu svrhu, nakon nedavnog grupnog silovanja i ubojstava dviju adolescentica koja su izazvale ogorčenost.

Premijer je također obećao električnu energiju i nužnike u svim kućama zemlje gdje blizu polovice stanovništva nuždu obavlja u prirodi jer nemaju nužnike.

Pročitajte i ovo Trojica muškaraca osumnjičenih za silovanje blogerke Strašan zločin Objavljene prve fotografije uhićenih zbog brutalnog silovanja blogerice: "Prislonili su mi nož na vrat i rekli da će me ubiti" Prosvjed ispred Informera INTERVJU SA SILOVATELJEM VIDEO ''Vama je žena majka, vama je žena kći'': Govor djevojke s prosvjeda od kojeg boli svaka kost

Ta su obećanja izrečena nakon grupnog silovanja jedne 12-godišnjakinje i jedne 14-godišnjakinje u selu države Uttar Pradesh koje su pronađene obješene. Napadnute su dok su u mraku odlazile u polje obaviti nuždu, rekli su njihovi bližnji.

Premijer je to obećao tijekom govora predsjednika Pranaba Mukherjeea u parlamentu koji je iznio glavna obećanja nove nacionalističe vlade koju vodi Modi, koja je uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima u svibnju.

'Vlada će voditi politiku nulte tolerancije nasilja prema ženama i pojačati rad pravosudnog sustava za njezino pokretanje', rekao je predsjednik pred parlamentom.

'Indija ne treba tolerirati stanove bez nužnika', dodao je i obećao da će do 2022. godine u sve domove uvesti vodu i struju.

Silovali tinejdžerice i bacili ih na drvo manga

Postroženje zakona je odlučeno nakon grupnog silovanja u autobusu jedne studentice u New Delhiju krajem 2012. koja je zatim ubijena, što nije uspjelo zaustaviti seksualne napade koje trpe žene u Indiji. U toj je zemlji svake 22 minute jedna žena silovana, prema službenim podacima.

Vlada se također obvezala da će trećinu mjesta u parlamentu i regionalnim skupštinama rezervirati za žene, rekao je predsjednik, na što se već obvezalo nekoliko ranijih vlada.

Jedan visoki dužnosnik stranke indijskog premijera je na pitanje o nedavnom silovanju i ubojstvu dviju djevojčica prije neki dan ocijenio da je 'do silovanja došlo slučajno' i izazvao zgražanja aktivista za ljudska prava.

'Ti incidenti se ne događaju namjerno. Događaju se slučajno', rekao je Ramsevak Paika, ministar unutrašnjih poslova države Chhattisgarh i član Bharatiya Janata Party (BJP), nacionalističke hinduističke stranke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene