Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sukobu više stotina mladih Palestinaca i velikog broja izraelskih policajaca u istočnom Jeruzalemu, gdje već nekoliko tjedana vlada politička i vjerska napetost, uhićeno je nekoliko osoba, a dvojica policajaca su ozlijeđena, po izjavama svjedoka i glasnogovornika policije Mickyja Rosenfelda.


Policija je rasporedila 3.000 ljudi u istočnom Jeruzelemu kako bi spriječila nekontrolirano širenje nasilja, u prigodi palestinskih prosvjeda protiv otvorenja povijesne sinagoge Hurve, obnovljene u staroj gradskoj jezgri i za 'obranu Jeruzalema', nakon izraelskog dopuštenja gradnje 1.600 stambenih jedinica u židovskoj naseljeničkoj četvrti. U izbjegličkom logoru Chufatu, prosvjednici su gađali kamenjem policiju i izraelske graničare koji su uzvratili zaglušujućim bombama i gumenim mecima.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Erdogan nazvao Izrael "terorističkom državom" i "ubojicom djece" Slika nije dostupna Palestinci gađali policiju kamenjem, Izraelci uzvratili šok granatama

>> Palestinci: Neka Izrael ne gradi kuće u Jeruzalemu

Otvorenje Hurve Palestinci smatraju provokacijom koja je 'uvod u nasilje, ekstremizam i vjerski fanatizam i ne ograničava se samo na židovske ekstremiste, već uključuje i članove izraelske vlade', rekao je Hatem Abdel Qader, čelnik Fataha, pokreta predsjednika Abasa, za pitanje Jeruzalema. Palestinski islamistički pokret Hamas koji je na vlasti u Gazi, ali je veoma oslabljen na Zapadnoj obali, pozvao je na 'dan gnjeva' kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog otvorenja sinagoge. (HIna)