Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Obrana Jeruzalema'

Sukobi u Jeruzalemu zbog otvaranja sinagoge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sukobu više stotina mladih Palestinaca i velikog broja izraelskih policajaca u istočnom Jeruzalemu, gdje već nekoliko tjedana vlada politička i vjerska napetost, uhićeno je nekoliko osoba, a dvojica policajaca su ozlijeđena, po izjavama svjedoka i glasnogovornika policije Mickyja Rosenfelda.

Policija je rasporedila 3.000 ljudi u istočnom Jeruzelemu kako bi spriječila nekontrolirano širenje nasilja, u prigodi palestinskih prosvjeda protiv otvorenja povijesne sinagoge Hurve, obnovljene u staroj gradskoj jezgri i za 'obranu Jeruzalema', nakon izraelskog dopuštenja gradnje 1.600 stambenih jedinica u židovskoj naseljeničkoj četvrti. U izbjegličkom logoru Chufatu, prosvjednici su gađali kamenjem policiju i izraelske graničare koji su uzvratili zaglušujućim bombama i gumenim mecima.

Pročitajte i ovo Palestinci kamenjem gađaju Izraelce (Foto: AFP) Eskalacija sukoba Kaos na Bliskom istoku i dalje traje - Palestinac nožem izbo izraelskog zaštitara u Jeruzalemu Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Vatreni govor u Turskoj Erdogan nazvao Izrael "terorističkom državom" i "ubojicom djece"

>> Palestinci: Neka Izrael ne gradi kuće u Jeruzalemu

Otvorenje Hurve Palestinci smatraju provokacijom koja je 'uvod u nasilje, ekstremizam i vjerski fanatizam i ne ograničava se samo na židovske ekstremiste, već uključuje i članove izraelske vlade', rekao je Hatem Abdel Qader, čelnik Fataha, pokreta predsjednika Abasa, za pitanje Jeruzalema. Palestinski islamistički pokret Hamas koji je na vlasti u Gazi, ali je veoma oslabljen na Zapadnoj obali, pozvao je na 'dan gnjeva' kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog otvorenja sinagoge. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene