Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sukobi u Iraku danas odnijeli najmanje 80 života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žestoki sukobi između iračkih snaga i šijitske milicije nazvane Mahdijeva vojska nastavljaju se u subotu u Basri, a broj mrtvih narastao je na više od 80, javljaju očevici i snage sigurnosti, a prenose svjetske agencije.

Američki zrakoplovi u subotu su bacili dvije bombe na položaje šijitske milicije u Basri, na jugu Iraka gdje je u sukobima milicije i iračkih regularnih postrojba 50 mrtvih i 300 ranjenih, objavio je glasnogovornik britanske vojske, a prenosi France Presse.

Pročitajte i ovo Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak

Zapovjednik Tom Holloway je dodao da se novi zračni napad međunarodne koalicije dogodio u 10:30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Dodao je da su u napadu sudjelovale američke letjelice i da su navođenim bombama gađale četvrt Karmat Ali na sjeveru Basre.

Riječ je o trećem bombardiranju koalicijskih snaga od petka ujutro. Nije rečeno čiji su bili zrakoplovi koji su izveli prva dva napada.

U noći na subotu, u zračnom napadu na četvrt Al Baath u zoni Hayaniyah, na sjeverozapadu Basre osmero je mrtvih i više ranjenih, tvrde očevici.

Prema agenciji dpa, gotovo trideset tisuća iračkih vojnika i policajaca sudjeluje u toj operaciji koju vodi premijer Nuri al-Maliki, istovremeno i vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

Al-Maliki je najavio je da ostaje u Basri sve dok se sigurnosno stanje u tome gradu ne popravi, prenio je Associated Press.

Al-Maliki je plemenskim vođama na jugu zemlje rekao da "neće otići iz Basre dok se u nju ne vrati sigurnost", a koji su se oružjem pobunili protiv vlasti ne budu kažnjeni.

Njegove je riječi u subotu objavila državna televizija, a prije samo četiri dana iračke su snage pokrenule novu ofenzivu protiv šijitskih banda u tome gradu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene