Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

'Puno je napetosti'

Sukob u Gazi negativan po izraelsko-američke odnose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki bliskoistočni mirovni izaslanik i nekadašnji veleposlanik u Izraelu Martin Indyk izjavio je da je sukob u Gazi imao vrlo negativan utjecaj na američko-izraelske odnose.

"Puno je napetosti. Osobni odnos predsjednika Baracka Obame i premijera Benjamina Netanyahua bio je opterećen i prije, a sad se dodatno zakomplicirao", rekao je Indyk u razgovoru za časopis Foreign Policy.

Pročitajte i ovo Izraelsko bombardiranje palestinskog grada Khan Yunisa Deseci mrtvih Izrael napao sigurnu zonu, bombardiran i vrtić: "Djeca su tek zaspala i odjednom je počelo" Snimke uništenja u Gazi - 3 100 dana rata VIDEO Snimke dronom otkrivaju razinu uništenja Gaze: Ovako izgledaju gradovi nakon 10.000 bombi i projektila

Temelji odnosa Izraela i Amerike i dalje su snažni, "ali stvari koje se događaju u zadnje vrijeme izazivaju tjeskobu među onima kojima je do tih odnosa stalo, poput mene", kaže Indyk.

Imamo ankete koje pokazuju generacijsku promjenu, da Amerikanci manje podržavaju Izrael, i političku promjenu, da demokrati manje podržavaju Izreal dok republikanska potpora istodobno ostaje snažna, tvrdi Indyk.

"Izrael bi se s vremenom mogao naći u dosta drugačijoj poziciji od one na koju je navikao. Ako Izrael postane stranačko pitanje u američkoj politici, to će oslabiti američko-izraelske odnose. Bude li iduća generacija još manje sklona podupiranju Izraela, onda će doći do erozije i u temeljima tih odnosa", objašnjava veteran američke bliskoistočne politike.

Indyk navodi da se stvari mijenjaju i na izraelskoj strani. "Izrael više nije mala, slaba, ovisna država što je dugo vremena karakteriziralo njegovu poziciju u odnosima sa SAD-om. Izrael sada ima jaku vojsku. Ima jaku ekonomiju. Kultivira odnose sa svjetskim silama koje nije imao prije", objašnjava i dodaje da čak vidi mogućnost da će bitka s Hamasom povezati Izrael s arapskim zemljama koje se groze ekstremista na svom teritoriju.

Indyk navodi i primjer izraelskih desničarskih političara koji se usprotivljuju SAD-u kako bi "jeftino naglasili svoju neovisnost i patriotizam".

"Ne sjećam se situacije da je neki tvrdolinijaš mogao javno poniziti američku politiku i dobiti na popularnosti", kaže Indyk i sugerira da to pokazuje osjećaj da je "Izrael i sam postao sila i da Ameriku više ne treba toliko".

Bilo to pitanje nacionalnog ponosa ili ne, Indyk ne vidi brzi lijek za sve veće razilaženje dviju zemalja. Kaže da se to potpuno otelo kontroli za vrijeme krize u Gazi kada je Kerry bio čak i optužen za izdaju Izraela jer je pokušao posredovati u sklapanju primirja s palestinskim militantima tako što se uključio u razgovore s Katarom i Turskom za koje je mislio da mogu utjecati na Hamas.

Indyk vjeruje da će se u nekom trenutku Izraelci obratiti Amerikancima za pomoć u rješavanju sukoba s Palestincima, a tada će američko-izraelski odnosi biti na kritičnoj kušnji jer će za to trebati postići težak i nužan kompromis. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene