Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši pripadnik 7. gardijske brigade ‘Pume’ Mihovil Haljinko izjavio je danas u nastavku suđenja trojici bivših suboraca, optuženima za ubojstvo četvero nepoznatih civila u akciji ‘Južni potez’ u BiH 2005., da je bio očevidac kada je jedan od zapovjednika u brigadi Tomo Galić iz pištolja ubio stariju ženu.


Svjedok je na suđenju bivšem zapovjedniku 3. bojne 7. gardijske brigade Tihomiru Šavoriću (44) i dvojici bivših ‘Puma’ Ivici Krklecu (38) i Alenu Topleku (38) izjavio da je kod motela u Dabracu kod Mrkonjić Grada, nakon sukoba s vojnicima tzv. Republike Srpske u kojemu je poginuo jedan pripadnik brigade, naišla starija žena u civilu koju je jedan od njegovih suboraca namjeravao ubiti, no u tome ga je spriječio zapovjednik satnije Tomo Galić koji je na kraju sam iz pištolja ubio ženu.

Svjedok nije mogao objasniti zašto je Galić, koji je u prosincu 2010. počinio samoubojstvo, prvo zaustavio, a potom sam počinio zločin. ‘Čini mi se da je onaj vojnik dosađivao i navaljivao da se ženu ubije pa je Galić to i učinio’, kazao je svjedok koji je i danas djelatna vojna osoba. Prisjetio se da Šavorić nije bio nazočan ubojstvu, a za drugu dvojicu optuženih za ratni zločin nije siguran jesu li svjedočili zločinu.

Vezani članci Krvavi obračun noževima u Vrapču - 1 Izboden na smrt: Policija se oglasila o krvavom napadu na tržnici u Vrapču Policijski očevid, ilustracija Strava kod Slavonskog Broda: U kući pronađeno tijelo žene, uhićen 58-godišnji muškarac

>> Petorica pripadnika 'Puma' osuđena na 21 godinu zatvora, dvojica oslobođena

U nastavku suđenja, koje je u veljači započeto u Zlataru, a danas je iz tehničkih razloga nastavljeno na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, svjedočila su još četvorica bivših pripadnika ‘Puma’ i niti jedan od njih nije teretio optužene. Tvrde da u borbama kod motela u Dabracu nisu vidjeli nikakve civile niti su čuli da bi Šavorić izdao zapovijed za nečijim ubojstvom.

Njega se tereti da je 10. listopada 1995. nepoznatim pripadnicima brigade zapovjedio da hicima iz automatskih pušaka ubiju dvoje nepoznatih civila, muškarca i ženu u dobi od oko 40 godina. Idućeg dana je, tvrdi se u optužnici, Toplek iz automatske puške ubio ženu u dobi od oko 60 godina i njezino tijelo odvukao s ceste i ostavio u kanalu, a potom je Krklec na Šavorićevu zapovjed ubio muškarca u dobi od oko 50 godina.

Šavorićevi suoptuženici brane se sa slobode, a on je u pritvoru u Remetincu od listopada 2009. kada je uhićen s još šestoricom suboraca zbog strijeljanja šestorice ratnih zarobljenika pripadnika vojske tzv. Republike Srpske u akciji ‘Maestral 2’, u rujnu 1995. kod Glamoča u BiH. Za taj je zločin s još njih četvoricom nepravomoćno osuđen krajem listopada prošle godine. Dobio je šest godina zatvora. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.