U Rusiji je počelo suđenje članicama punk rock grupe Pussy Riot zbog 'huliganizma motiviranog vjerskom mržnjom'. Djevojke su prosvjedovale protiv bliskog odnosa Pravoslavne crkve i Putina.


Tri pripadnice specijalne jedinice s kalašnjikovima preko ramena stajale su ispred sudnice. Unutra je jednako opasan pitbul čuvao stražu ispred sučeva stola, motreći novinare koji su dolazili u poznatu sudnicu Hamovniki, prenosi Guardian.

Vezani članci Rekordne temperature u Moskvi - 1 Toplinski val zahvatio i Moskvu: Ovako visoke temperature nisu zabilježene 120 godina Koronavirus u Rusiji Uvode obvezno cijepljenje protiv koronavirusa: "Moramo zaustaviti tu strašnu bolest i umiranje tisuća ljudi"

U sudnici nije bilo ubojica, terorista ili kradljivaca. Umjesto takvih, u staklenom su kavezu sjedile tri žene, čekajući suđenje. Članice su to feminističkog punk benda Pussy Riot, koje su itekako 'prodrmale' Putinovu vladavinu.

One su u veljači na oltaru moskovske katedrale 'punk molitvom' prosvjedovale protiv sprege Pravoslavne crkve i Vladimira Putina, a zbog 'huliganizma motiviranog vjerskom mržnjom' prijeti im do sedam godina zatvora.

One su, naime, upale u katedralu Isusa Spasitelja s maskama na licu, u šarenoj odjeći jarkih boja i skačući gore-dolje po oltaru posprdno se križale i klečale te izvele punk pjesmu sa stihovima poput 'Djevice Marijo, izbaci Putina', prije nego što su ih uklonili zaštitari. Uhićene su dva tjedna kasnije i od tada su u zatvoru.

24-godišnja Marija Aljohina, 22-godišnja Nadežda Tolokonikova i 29-godišnja Jekaterina Samucevič nemaju pravo na zatvorske posjete, a Amnesty International ih je proglasio političkim zatvorenicama.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.