Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud u Rimu oslobodio optužene za ubojstvo 'Božjeg bankara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prizivni sud u Rimu zbog nedovoljnih dokaza oslobodio je petoro optuženih za ubojstvo talijanskog bankara Roberta Calvija 1982. godine, poznatog i pod nadimkom 'Božji bankar' zbog bliskih veza s Vatikanom.

Tijelo Calvija, čelnog čovjeka talijanske Banco Ambrosiano, nađeno je 1982. kako visi s mosta otežano ciglama, a u odjelu je pronađeno 15.000 dolara. Nakon što je slučaj prvo ocijenjen kao samoubojstvo, 2003. ponovno je otvoren kao istraga o ubojstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podnesene kaznene prijave Otkriveni novi detalji: Vrlički Robin Hood imao pomagača koji ga je prevezao u BiH Slika nije dostupna bio u bijegu Vrličkom Robinu Hoodu mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke

Calvijev sin Carlo unajmio je forenzičara Jeffa Katza koji je
utvrdio kako se Calvi nije sam ubio nego je njegovo tijelo doneseno na most. 

Katz vjeruje da je motiv ubojstva bio to što je Calvi zaprijetio
da će odati svoje moćne klijente ako dopuste da ode u zatvor zbog stečaja njegove banke.

'Kome je Calvi mogao najviše naštetiti 1982. godine? Politički je establishment mogao najviše izgubiti zbog isplata koje su im korporacije ilegalno uplaćivale', smatra Katz. 

Tužitelji vjeruju da je Calvi prao novac za mafiju te tvrde kako ubojstvo naručeno jer su mafijaški šefovi mislili da je Calvi prisvojio dio novca i plašili se kako će progovoriti tijekom skandala koji je izbio u vezi banke.

Na kraju su talijanski tužitelji za ubojstvo Calvija optužili petoro osoba, a kao naručitelja ubojstva naznačili Giuseppea 'Pippa' Caloa, navodno mafijaškog blagajnika, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog drugog ubojstva.

Tužitelji su tražili kaznu doživotnog zatvora za četvoro optuženika a za optuženicu Manuelu Kleinzing, djevojku jednog od optuženika, ocijenili su da treba biti oslobođena zbog nedostatka dokaza. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene