Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prizivni sud u Rimu zbog nedovoljnih dokaza oslobodio je petoro optuženih za ubojstvo talijanskog bankara Roberta Calvija 1982. godine, poznatog i pod nadimkom 'Božji bankar' zbog bliskih veza s Vatikanom.


Tijelo Calvija, čelnog čovjeka talijanske Banco Ambrosiano, nađeno je 1982. kako visi s mosta otežano ciglama, a u odjelu je pronađeno 15.000 dolara. Nakon što je slučaj prvo ocijenjen kao samoubojstvo, 2003. ponovno je otvoren kao istraga o ubojstvu.

Vezani članci Poslovnica banke u Vrlici iz koje je nestao novac (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Vrličkom Robinu Hoodu mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke Farma (Foto: PR) Srećko na farmi vidi sve: "Najveći igrač je Robi!"

Calvijev sin Carlo unajmio je forenzičara Jeffa Katza koji je
utvrdio kako se Calvi nije sam ubio nego je njegovo tijelo doneseno na most. 

Katz vjeruje da je motiv ubojstva bio to što je Calvi zaprijetio
da će odati svoje moćne klijente ako dopuste da ode u zatvor zbog stečaja njegove banke.

'Kome je Calvi mogao najviše naštetiti 1982. godine? Politički je establishment mogao najviše izgubiti zbog isplata koje su im korporacije ilegalno uplaćivale', smatra Katz. 

Tužitelji vjeruju da je Calvi prao novac za mafiju te tvrde kako ubojstvo naručeno jer su mafijaški šefovi mislili da je Calvi prisvojio dio novca i plašili se kako će progovoriti tijekom skandala koji je izbio u vezi banke.

Na kraju su talijanski tužitelji za ubojstvo Calvija optužili petoro osoba, a kao naručitelja ubojstva naznačili Giuseppea 'Pippa' Caloa, navodno mafijaškog blagajnika, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog drugog ubojstva.

Tužitelji su tražili kaznu doživotnog zatvora za četvoro optuženika a za optuženicu Manuelu Kleinzing, djevojku jednog od optuženika, ocijenili su da treba biti oslobođena zbog nedostatka dokaza.