U Mostaru je održan prosvjed zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

Galerija


Prosvjed je organizirala neformalna skupina Hrvatska mladež. Organizirali su se preko društvenih mreža. U Mostaru se večeras okupilo više tisuća ljudi koji su sudjelovali u mirnoj prosvjednoj šetnji od Sveučilišta do Ureda što ga je u Mostaru otvorio odlazeći hrvatski član Predsjednštva BiH Dragan Čović.

Vezani članci Izbori u Mostaru Izborno povjerenstvo: HDZ BiH uvjerljivo vodi na izborima za Gradsko vijeće Mostara Željko Komšić, arhivska fotografija (Foto: AFP) U Mostaru se organizira prosvjed protiv preglasavanja Hrvata kod izbora Komšića

Poruke prosvjeda su kako je ovo smrt demokracije i kako ovo nije njihov predsjednik i upravo su s tim transparentima koračali prosvjednici. Bilo je zaista mirno i dostojanstveno i na to je pozivao organizator da se prosvjednici suzdrže od bilo kakvih uvreda i komentara, odnosno negativnih istupa.

Da se na vrlo miran način pošalje cijeloj regiji, cijeloj europskoj zajednici, da ovo nije njihovo demokratsko pravo, izvijestila je za Dnevnik Nove TV  Paula Klaić Saulačić. Prosvjednica Gabrijela Arapović rekla je da su tu kako bi odbili Komšića kao predstavnika hrvatskog naroda, jer ga oni nisu izabrali. "zanemarili su nam prava i on nije naš predsjednik", napomenula je.

Martin Mikulić rekao je pak kako ovo nije prosvjed protiv Komšića, već protiv gaženja izborne volje hrvatskog naroda. "To se nije dogodilo jednom, dvaput nego tri puta. To je apsolutno nedopustivo zbog svakog hrvatskog birača", rekao je. Prosvjednica Gabrijela ističe: "Nama je izabran predsjednik kojeg mi nismo htjeli". Tomislav Zelenik, sudionik prosvjeda kaže pak kako su Hrvati u BIH obespravljeni."Oteta su nam temeljna politicka prava, Željko Komšic nije naš predstavnik, ne zelimo ga u Mostaru ni među Hrvatima".

Prosvjednici su se mirno razišli, a na kraju su zapalili svijeće kod Ureda člana hrvatskog predstavnika. Prosvjednici su također isticali da ovaj izborni zakon za njih nije dobar, niti prihvatljiv. Na prosvjedu nije bilo Dragan Čovića, a Komšić se  prosvjedu za sada nije oglasio, izvijestila je Paula Klaić Saulačić.

Komšić persona non grata

Probošnjački političar hrvatskih korijena Komšić je nedugo nakon što je izabran za člana Predsjedništva BiH najavio da će zatvoriti taj ured i ponuditi ga studentima, ali su ga odmah odbili studenti Sveučilišta na kojemu se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Komšića su nazvali personom non grata.

Desetak većinskih hrvatskih općina među kojima su Grude, Posušje, Čapljina te institucija također su u protekla dva dana poručile Komšiću kako nije dobrodošao.

Komšić je pobijedio u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH protukandidata Dragana Čovića. Hrvatske stranke i brojne udruge, te pojedinci upozoravaju kako je Komšić treći put zaredom nametnut mimo volje Hrvata glasovima Bošnjaka koji su brojniji u Federaciji BiH. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva u četiri gotovo isključivo hrvatske općine na području Županije zapadnohercegovačke Komšić je dobio oko 160 glasova ili 0,66 posto, a za Čovića je tamo glasovalo oko 30.000 Hrvata. (MT/Hina)

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr