Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se krije iza toga?

Stvara se nova vojna sila u Europi! Ova država ulaže enormna sredstva u naoružanje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak obećao je u srpnju da će njegova zemlja imati "najmoćnije kopnene snage u Europi". I na dobrom je putu da to ostvari.

Kada je zalutali projektil prošlog tjedna pao na poljski pogranični grad i ubio dvoje ljudi, neki europski čelnici zabrinuli su se kako će poljska desničarska vlada reagirati na cijelu slučaj. Naime, dugotrajno nepovjerenje Poljske prema svemu ruskom i duboka antipatija sadašnje Vlade prema Moskvi izazvali su zabrinutost od Bruxellesa do Berlina da bi Varšava mogla učiniti nešto nepromišljeno. Međutim, umjesto da izgubi živce, Varšava je bila izuzetno mirna, stavila je svoje oružane snage u stanje pripravnosti, ali je čekala da vidi što se uistinu dogodilo, analizira Politico.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Lewistonu Masovni ubojica U divljačkom pohodu ubio 18 ljudi, sad analiziraju njegov mozak: Veza s vojskom mogla bi pokazati zanimljive stvari Ilustracija Naoružavanje u punom jeku Njemačka izrekla zlokobno upozorenje za Europu: "Moramo se pripremiti na rat"

Ta je smirenost nastala iz jednostavne stvarnosti koja je godinama mimoilazila veći dio Europe: Poljska ima nedvojbeno najbolju europsku vojsku. I samo će jačati. Poljska stvara najveće kopnene snage EU-a.

"Poljska vojska mora biti toliko moćna da se ne mora boriti samo zbog svoje snage", rekao je premijer Mateusz Morawiecki uoči Dana neovisnosti Poljske.

"Poljska je postala naš najvažniji partner u kontinentalnoj Europi", rekao je visoki dužnosnik američke vojske u Europi, navodeći ključnu ulogu koju je Poljska odigrala u potpori Ukrajini i u jačanju obrane NATO-a na Baltiku.

"Dok Njemačka, tradicionalno ključni američki saveznik u regiji, ostaje okosnica kao logističko središte, beskrajne rasprave Berlina o tome kako uskrsnuti svoju vojsku ometale su njegovu učinkovitost kao partnera. A cijelo to vrijeme Poljska već ulaže znatna sredstva u naoružanje.

Tako je Varšava priopćila da će povećati ciljanu potrošnju za obranu s 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda na 5 posto. U međuvremenu, Njemačka, koja je prošle godine potrošila oko 1,5 posto BDP-a na obranu, raspravlja o tome može li održati NATO-ov cilj od dva posto nakon što iscrpi investicijski fond za obranu od 100 milijardi eura koji je odobrio ranije ove godine.

Poljska već ima više tenkova i haubica od Njemačke i na putu je da ima znatno veću vojsku, s ciljem od 300.000 vojnika do 2035. godine. Njemačka ih trenutačno ima 170.000.

Poljska vojska danas broji oko 150.000 pripadnika, od kojih 30.000 pripada novim snagama teritorijalne obrane osnovane 2017. To su  vojnici koji prolaze 16-dnevnu obuku, nakon koje slijede tečajevi usavršavanja znanja. U početku se na njih gledalo kao na šalu, ali ukrajinski uspjeh u korištenju mobilne policije opremljene protutenkovskim i protuzračnim projektilima odbacio je sve sumnje.

Isto tako, za razliku od Njemačke, koja se bori da privuče nove trupe, poljska regrutacija privlači pozornost.

Pozitivniji stav prema svojoj vojsci

"Poljaci imaju mnogo pozitivniji stav prema svojoj vojsci od Njemačke jer su se morali boriti za svoju slobodu", rekao je Gustav Gressel, bivši austrijski vojni časnik i stručnjak za sigurnost u Europskom vijeću za vanjske odnose, dodajući da u vojnim krugovima nitko ne dovodi u pitanje kvalitetu poljske vojske.

Međutim, pitanje je hoće li se poljska vojna moć pretvoriti u politički utjecaj u Europi. Dosad se to nije dogodilo, velikim dijelom zbog toga što snage koje dominiraju EU-om ne vjeruju poljskoj vladi, koju kontrolira nacionalistička Stranka prava i pravde (PiS).

Poljska je ovog proljeća potpisala ugovor vrijedan 4,9 milijardi eura za 250 tenkova Abrams iz SAD-a. Njezino zrakoplovstvo opremljeno je američkim F-16, a Varšava je 2020. potpisala ugovor vrijedan 4,6 milijardi dolara za 32 lovca F-35. Ali fokus nedavne vojne potrošnje bila je Koreja, u kojoj je potpisala niz ugovora o kupnji tenkova, zrakoplova i drugog oružja.

Dosad je Poljska naručila oružje u vrijednosti od 10 do 12 milijardi dolara iz Koreje, rekao je Mariusz Cielma, urednik i analitičar Nowa Technika Wojskowa, internetske stranice za vijesti i analizu vojne tehnologije.

Poslovi uključuju 180 tenkova K2 Black Panther, 200 haubica K9 Thunder, 48 lakih jurišnih zrakoplova FA-50 i 218 raketnih bacača K239 Chunmoo. To je samo rabljena oprema. Poljski apetiti za novim oružjem još su veći. Nadopunjujući neposredne isporuke, očekuje se da će Korejci isporučiti ukupno 1000 tenkova K2 i 600 haubica K9.

Poljski poslovi s oružjem

"Nijedna zapadna zemlja ne želi toliko i tako brzo povećati svoju vojsku. Tko god da dobije poljske poslove s oružjem, čekaju ga desetljeća beneficija", rekao je Cielma.

Iako nitko ne dovodi u pitanje ambicioznost poljske potrošnje, neki se pitaju o njegovoj izvedivosti i političkim motivima koji pokreću taj pritisak. Do 2035. zemlja namjerava potrošiti gotovo 110 milijardi eura za vojsku. 

"Dobro, trebaju nam tenkovi i haubice, ali treba li ih toliko sa strateškog i operativnog stajališta? Nije jasno zašto je ministarstvo iznenada objavilo sve te dogovore", rekao je umirovljeni vojni general Stanisław Koziej, bivši šef Ureda za nacionalnu sigurnost Poljske, predsjedničkog ureda.

S obzirom na važnost sigurnosti za poljsko biračko tijelo, mnogi sumnjaju da PiS ulaže u vojsku imajući na umu nacionalne izbore sljedeće godine budući da stranka gubi na snazi ​​u anketama.

"Ako dođe do promjene vlade, novi će kabinet morati postaviti neka teška pitanja o sposobnosti Poljske da financira tako enormnu vojnu ekspanziju", rekao je Koziej. Dok je poljsko gospodarstvo posljednjih godina bilo snažno, razina planirane vojne potrošnje je bez presedana i sigurno će opteretiti proračun zemlje.

"Mora postojati ravnoteža između vojne potrošnje i ukupnog gospodarskog razvoja zemlje", rekao je Koziej.

Čini se da Njemačka u međuvremenu pozdravlja vojno jačanje Poljske unatoč teškim bilateralnim odnosima između dviju zemalja i problematičnoj povijesti između njih. Berlin smatra Poljsku tampon-zonom koja je odvaja od ruske sfere utjecaja. Što Poljska bude imala više tenkova i vojnika, Njemačka će biti sigurnija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene