Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđeni na smrt

U 30 godina u američkim zatvorima pogubljeno 200 nevinih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Velika većina onih koji su bili nevini, a osuđeni su na smrt i pogubljeni, nikada nisu otkriveni'.

Više od četiri posto zatvornika koji su u Sjedinjenim Državama osuđeni na smrt vjerojatno je nevino, otkriva studija koja je objavljena u ponedjeljak, a prenosi Huffington post.

Pročitajte i ovo Thomas Eugene Creech odgođeno pogubljenje Serijskom ubojici čak osam puta pokušali ubrizgati smrtonosnu injekciju: Nekome je govorio "Volim te" Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama

Ono što znanstvenici u studiji nazivaju 'konzervativnim procjenama' o broju nevino osuđenih na smrt u stvari je dvostruko veći od postotka osuđenika koji su oslobođeni optužbi tijekom posljednja tri desetljeća. To samo znači da nevini ljudi leže iza rešetaka, ističe se u studiji 'Nevini i osuđeni na smrtnu kaznu' koju je objavila Američka akademija za znanost.
'Velika većina onih koji su bili nevini, a osuđeni su na smrt i pogubljeni, nikada nisu identificirani i oslobođeni optužbi,' ističe profesor Samuel Gross, jedan od autora studije koju je napravilo Pravno sveučilište u Michiganu.

Četvorica autora revidirali su 7482 slučaja smrtnih kazni koje su izrečene od 1973. do 2004. godine. Od toga, u konačnici je 117 osuđenika, odnosno 1,6 posto, oslobođeno optužbi. Međutim, autori su zaključili kako bi, da je bilo dovoljno vremena, resursa i novca u sudskim postupcima, bar još 200 osuđenika bilo oslobođeno smrtne kazne u tih 30-ak godina.
Do tog broja došli su tako da su analizirali korištenje i napredak različitih medicinskih metoda u sudskim postupcima kojima se izvode dokazi.
'Ova impresivna studija ukazuje na ozbiljan porast smrtnih kazni u SAD,' kazao je Richard Dieter, direktor Informativnog centra za smrtne kazne. 'Problem s nevino osuđenima očito je gori nego što se misli,' zaključio je Dieter.

Nevin u zatvoru proveo 31 godinu

Glavi razlog zbog kojeg oni koji su nevini osuđeni nisu evidentirani su brojne žalbe kojima se traži da im se smrtna kazna promijeni u doživotni zatvor. Nakon toga, nitko se više ne trudi dokazati njihovu nevinost, slažu se autori studije. Naime, od 1973. do 2004. godine za više od 35 posto zatvorenika koji su bili osuđeni na smrt, kazna je prenamijenjena u zatvor. Autori su stoga zaključili kako bi, mnogi od osuđenika bili potpuno oslobođeni optužbi samo da su bili u mogućnosti voditi daljnje postupke za dokazivanje nevinosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene