Satelitske snimke napada (Screenshot: Reuters)
Satelitske snimke napada (Screenshot: Reuters)

Analize satelitskih snimki smrtonosnog napada na humanitarni konvoj u Siriji prošlog mjeseca pokazale su da se radilo o zračnom udaru, izjavio je u srijedu stručnjak UN-a čija je izjava kasnije ublažena kada je priopćeno da to nije konačan zaključak.


Dvadesetak ljudi je ubijeno u napadu na konvoj UN-a i Sirijskog arapskog Crvenog polumjeseca u Urem al-Kubri nedaleko od sjevernog grada Alepa u kojemu je također uništeno 18 od 31 kamiona, skladište i klinika.

Sjedinjene Države okrivile su za napad dva ruska borbena zrakoplova za koje su rekle da su bila na nebu nad tim područjem u vrijeme incidenta. Moskva je to demantirala.

"Imali smo snimku toga i moglo se jasno vidjeti šteta koja je nanesena. Nakon provedenih analiza utvrdili smo da se radi o zračnom udaru i mislim da je više drugih izvora to isto reklo", izjavio je Lars Bromley, savjetnik za istraživanja u UNOSAT-u, na brifingu za novinare.

"Kada se radi o zračnim udarima, obično tražite veličinu i tip kratera", kazao je. Po njegovim riječima, ogroman krater nastaje "gotovo sigurno od streljiva bačenog iz zraka" za razliku od topništva ili minobacača.

Einar Bjorgo, čelnik UNOSAT-a - agencije UN-a koja se bavi analiziranjem satelitskih snimki - koji je sudjelovao na brifingu, kontaktirao je agenciju Reuters nekoliko sati kasnije kako bi rekao da to nije 100 posto sigurno. "Nanesena je znatna šteta i mislimo da bi se moglo raditi o zračnim udarima, ali to nije konačno."

"Naše analize snimaka pokazuju naznake da se moguće radi o zračnom udaru. Međutim, to je jako razoreno područje i ne možemo definitivno zaključiti da je riječ o zračnom udaru", kazao je. (Hina)