450915
450915
450915
450915
450915

Kamion s minobacačem koristio humanitarce kao štit?

  • , 21.09.2016., 14:10
  • Autor:
  • komentara

Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku iz zraka, koju je napravila njihova bespilotna letjelica i koja pokazuje humanitarni konvoj u Alepu, za koji Zapad tvrdi da su ga upravo ruski zrakoplovi bombardirali.

 
 
 
 
Rusi i Amerikanci međusobno se optužuju za ubijanje humanitaraca u Siriji (Video: Vijesti u 14)
Rusi i Amerikanci međusobno se optužuju za ubijanje humanitaraca u Siriji (Video: Vijesti u 14)

Pozivajući se na snimku vlastite bespilotne letjelice, koju su objavili i na svojem YouTube kanalu, iz ruskog ministarstva obrane odlučno odbaciju bilo kakve optužbe o tome da su njihovi zrakoplovi bombardirali konvoj UN-a u Alepu, u Siriji.

Štoviše, tvrde da se na snimci vidi i vozilo koje iza sebe vuče komad teške artiljerije (vjerojatno teški minobacač) i koje se kreće usporedno s konvojem UN-a.

Podsjetimo, u napadu na humanitarni konvoj Crvenog polumjeseca, poginulo la je 21 osoba, a 18 kamiona je, ili teško oštećeno, ili uništeno.

Zapad tvrdi da su napad na konvoj napravila dva zrakoplova Su-24 ruske proizvodnje, koji su viđeni iznad konvoja "unutar jedne minute od vremena kad je konvoj pogođen", piše Independent.

Bijela kuća naglasila je da ne može potvrditi tko je točno izvršio napad na konvoj, obzirom da navedene zrakoplove koriste i režimske snage Bašara al-Asada, ali isto tako navode da obavještajni podaci indiciraju da je riječ o upravo zrakoplovima ruske vojske.

Rusko ministarstvo obrane je snimku, koju možete vidjeti priloženu u tekstu, objavilo upravo da pokažu kako "teroristi koriste humanitarni konvoj kao štit" i priliku za regrupiranje svoje artiljerije. Njihov dron, međutim, napušta mjesto događaja prije nego se dogodio napad pa njegovi detalji i dalje ostaju nejasni.

Ono što rusko ministarstvo pretpostavlja i vjeruje, jest da šteta nastala na konvoju nije sukladna onoj koja bi nastala u zračnom napadu, već onoj artiljerijske paljbe i naknadnog požara.

Nadalje ističu da američka vlada iznosi optužbe "bez činjenica" te da Rusija "nema nikakve veze s tom situacijom".

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se