Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje iz Njemačke

Stručnjaci: Sirijska epidemija dječje paralize prijeti Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možda nije dovoljno protiv dječje paralize cijepiti samo sirijske izbjeglice, upozoravaju njemački stručnjaci koji kažu kako bi ta bolest mogla ponovno zaraziti Europu u kojoj je desetljećima nema.

U članku u znanstvenom časoisu Lancetu Nijemci kažu kako za Europu opasnost od infekcije virusom dječje paralize leži dijelom i u tipu cjepiva koji se upotrebljava u područjima koja godinama nisu zabilježila tu bolest.

Dječja paraliza ili polio prenosi se kontaminiranom hranom ili vodom, a u listopadu je potvrđena epidemija među djecom u Siriji, gdje te bolesti nije bilo 14 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija novi rezultati Svjetska zdravstvena organizacija objavila dobre vijesti, ali i važno upozorenje: "U nekoliko zemalja virus se ponovno širi" Ilustracija Nedolično seksualno ponašanje WHO otpustio liječnika zbog teških optužbi: Godinama su ignorirali problem

>> INFOGRAFIKA Kolika je opasnost od vraćanja dječje paralize u Hrvatsku?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) drži kako se bolest vjerojatno proširila iz Pakistana, jedne od triju zemalja gdje je još endemska, a upozoravaju da bi sirijska epidemija mogla zaprijetiti milijunima djece diljem Bliskoga istoka.

Polio se lako prenosi s osobe na osobu i brzo se širi među djecom, posebno u nehigijenskim uvjetima u kojima ljudi žive u Siriji i u nakrcanim izbjegličkim logorima u susjednim zemljama. Bolest napada živčani sustav i može za samo koji sat izazvati ireverzibilnu paralizu.

U članku u Lancetu Martin Eichner sa sveučilišta u Tuebingenu i Stefan Brockmann iz regionalnog ureda za javno zdravstvo Reutlingena pišu kako većina europskih zemalja trenutno upotrebljava neaktivno cjepivo (IPV), a ne oralno (OPV), živo cjepivo.

Iako IPV djelotvorno sprečava dječju paralizu, samo dijelom štiti od infekcije i zato je manje pouzdano ako virus aktivno cirkulira. Stručnjaci zato preporučuju i rutinski pregled kanalizacije u područjima sa sirijskim izbjeglicama, da bi se vidjelo ima li ondje virusa.

Benjamin Neuman, virolog s britanskoga sveučilišta u Readingu slaže se da je nova epidemija opasna i za susjedne zemlje i šire. "Svako novorođeno dijete u opasnosti je od dječje paralize dok se ne cijepi", upozorava. "Dok virus ne bude sasvim iskorijenjen, nužno je da nastavimo cijepiti djecu", dodaje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene