Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožen Stari kontinent

INFOGRAFIKA Kolika je opasnost od vraćanja dječje paralize u Hrvatsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u više desetljeća dječja paraliza ponovno je zaprijetila Europi, koja se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije doima iznenađujuće ranjivom.

Poliomijelitis, odnosno dječja paraliza koja izaziva invalidnost pa i smrt zaprijetila je Europi, ovaj put iz Sirije i Izraela, piše Tportal.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Časopis Nature objavio je članak u kojem upozorava da bi se epidemija polija mogla vratiti u Europu, a na karti Svjetske zdravstvene organizacije Hrvatska je označena crvenom bojom što znači da spada u zemlje srednjeg rizika. Susjedna BiH uvrštena je u zemlje visokog rizika.

Epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objasnili su da nema razloga za strah.

>> Epidemija dječje paralize širi se Sirijom

'U dokumentu SZO-a, piše da je srednji rizik prijenosa divljeg poliovirusa procijenjen na temelju loše kvalitete nadzora. A budući da imamo visoke cjepne obuhvate, kombinacija slabe kvalitete prijavljivanja potencijalnih slučajeva poliomijelitisa i dobrih cjepnih obuhvata, svrstava nas u zemlje srednjeg rizika', objasnili su.

'Naime, SZO ima neke kriterije po kojima ocjenjuje kvalitetu praćenja moguće pojave poliomijelitisa. Organizacija smatra da kvalitetan sustav praćenja mora imati barem jednu prijavu akutne mlohave kljenuti na 100.000 stanovnika mlađih od 15 godina koji god da je uzrok. U Hrvatskoj nemamo ni približno toliki broj prijava, jer je cijeli zdravstveni sustav, od pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti preko kliničara do epidemiologa, koji bi ih trebali stalno poticati na prijavljivanje, olabavio ovaj nadzor nakon eliminacije poliomijelitisa u Hrvatskoj', kažu u HZJZ.

Objašnjavaju da klasifikacija SZO ne znači da Hrvatska ima veći rizik od unosa i širenja poliovirusa u stanovništvu nego primjerice Slovenija, Italija ili Mađarska, nego da bi u slučaju unosa poliovirusa i eventualne pojave bolesti Hrvatska kasnije detektirala takav događaj nego zemlje s niskom razinom rizika.

U Hrvatskoj je zadnji slučaj dječje paralize zabilježen 1989. godine, dok smo od 2002. službeno proglašeni zemljom koja ju je eliminirala.

Treba naglasiti da epidemiološka služba u Hrvatskoj vrši pojačan nadzor nad ovom bolesti i provodi mjere, u skladu s preporukama Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Polio je trenutno endemska bolest u samo tri zemlje - Afganistanu, Nigeriji i Pakistanu. No sporadično se u svijetu, osobito u Africi javljaju uvezeni slučajevi. U Siriji su ove godine zabilježena 174 slučaja najvjerojatnije zbog toga što su sukobi u toj zemlji onemogućili kvalitetno cijepljenje.

Istovremeno je u Izraelu, unatoč visokom cjepnom obuhvatu, otkriven divlji soj polija u fekalijama, a identificirane su i 42 osobe kod kojih je on prisutan u probavnom sustavu. Kako bi zaustavio tihi prijenos polija Izrael je od kolovoza OPV-om cijepio 890.000 djece, a Sirija je započela s cijepljenjem čak 2,4 milijuna djece.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene