Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stravična poruka: 'Izađete li van, mogli biste umrijeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ako izađete van…mogli bi umrijeti' naslov je BBC-evog scenarija pripremljenog kao upozorenje za slučaj nuklearnog napada, koji je prvi put otkriven javnosti.

Da je Velika Britanija doživjela nuklearni napad 70-ih godina prošlog stoljeća, preživjeli bi ovu vladinu poruku mogli čuti na radio postaji BBC-a.

Pročitajte i ovo Snijeg "Bravo, tata" Potez oca čije dijete je u bolnici postao hit u regiji: "Naježila sam se" Ukrasni svjetleći sob Drugi dan stiglo iznenađenje Ženi u Slavoniji ukrali soba pa je dočekala poruka: "Previše smo popili na Badnjak"

Stravičan transkript unaprijed pripremljene obavijesti, bio je dio tajnih dokumenata skrivenih u Nacionalnoj arhivi.

Vrpce, koje su napravili članovi kabineta u suradnji s novinarima BBC-a, trebale su biti puštene u krajnjoj nuždi. Naravno ako bi u tom trenutku na postaji bilo preživjelih. 

Poruka upućena građanima savjetovala im je da ne napuštaju svoje domove, a zvuči ovako: 

'Ovo je ratni program. Naša je zemlja napadnuta nuklearnim oružjem. Komunikacija je poremećena, a broj žrtava te razmjer materijalne štete još nije poznat. 

Čim saznamo nešto više obavijestit ćemo vas. U međuvremenu, slušajte naš program, ostanite mirni i ostanite u svojim kućama. 

Zapamtite da vam neće pomoći pokušaj bijega. Tako se samo možete naći u još većoj opasnosti. Ako izađete van mogli bi ostati bez hrane, vode, zaštite. 

Zračenje kao posljedica nuklearnog napada mnogo je veće ako ste mu direktno izloženi. Krovovi i zidovi nude vam dovoljnu zaštitu. Najsigurniji ste u zatvorenom. 

Isključite sve dovode plina i ugasite vatru, ako negdje gori. Ako imate vodu, možete je koristiti za gašenje. 

Trebali bi napuniti sve posude sa pitkom vodom, jer će je uskoro najvjerojatnije nestati. Koristite je samo za piće i kuhanje. Voda je potrebna za život i nemojte je uzalud trošiti. 

Štedite zalihe hrane kako bi vam potrajale najmanje 14 dana. Ako imate svježe hrane u kući, potrošite nju, jer konzervirana može duže trajati.

Pričekajte upozorenje i tek kada vam kažu da je sigurno napustiti kuću, tek tada izađite. Sirene će vas obavijestiti o tom trenutku. Nikako ne izlazite, radioaktivna prašina koju ne možete ni vidjeti ni osjetiti, može vas ubiti', tekst je upozorenja koje je nedavno prvi put otkriveno u javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene