Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kolaps i restrikcije

Štrajk vozača cisterni paralizirao Portugal, hrvatski vozači autobusa najavljuju akciju za 10 dana

Točenje goriva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Točenje goriva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Točenje goriva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Portugalska vlada u ponedjeljak je racionirala gorivo na benzinskim crpkama i pozvala policijske vozače da isporučuju gorivo kako bi spriječila vozače cisterni koji štrajkaju da paraliziraju zemlju usred turističke sezone.

Posebice je potrebno opskrbiti zračne luke i turistički jug zemlje.

Pročitajte i ovo Ekološki incident u Velikoj Gorici - 1 prekršajne prijave Ekološki incident! Gorivo izlijevali u sustav odvodnje, ali uvjeravaju da zagađenja nije bilo: "Osjetili smo miris" Slika nije dostupna Loša vijest za vozače Pripremite se prije odlaska na benzinsku postaju: Od danas nove cijene goriva, a poskupljenje je zbog jednog razloga

"Nema drugog rješenja", rekao je na konferenciji za novinare državni tajnik Tiago Antunes, glasnogovornik socijalističke vlade, nakon izvanrednog vijeća ministara.

Ta će mjera biti pokrenuta u regijama u kojima nisu poštivane minimalne usluge, precizirao je i naveo opskrbu zračnih luka i područje Algarve, gdje ljetuju brojni domaći i strani turisti.

Nakon što je tijekom ponedjeljka utvrđeno da su ispunjene tek minimalne isporuke, premijer Antonio Costa izjavio je da se "situacija negativno razvija", čime je otvorio put da policajci vozači izvrše dostavu goriva.

U lisabonskoj zračnoj luci ritam opskrbe je nedovoljan, rekao je jedan glasnogovornik portugalskih zračnih luka ANA.

Nakon razgovora sa šefom vlade rano ujutro, konzervativni predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa pozvao je štrajkaše i njihove poslodavce da potraže pravedna rješenja i ne nanose štete Portugalcima.

Sindikati štrajkaša optužili su prijevozna poduzeća da vrše pritisak na vozače kako bi odustali od štrajka.

U ponedjeljka ujutro konvoji kamiona cisterni krenuli su s glavnih skladišta goriva zemlje uz policijsku pratnju.

Dio od oko 500 policajaca je mobiliziran kako bi zamijenili štrajkaše.

Nakon prethodnog štrajka prijevoznika goriva, koji je izazvao velike nestašice u travnju, vozačima kamiona cisterni povećane su plaće.

Ograničenja za kupovinu goriva

Zbog štrajka uvedena su i ograničenja za kupovinu goriva za građane. Građani mogu kupiti 15 litara benzina ili dizelska goriva po osobnom automobilu na posebnim benzinskim crpkama.

Hrvatski vozači prijete štrajkom

Hrvatski vozači autobusa pismom su se obratili premijeru Andreju Plenkoviću nakon što na prethodna dva, koja su poslali 19. srpnja, nisu dobili odgovor. U prvom su pismu tražili uređenje tržišta u javnom prijevozu putnika autobusima, a u drugom su zatražili izmjene Kaznenog zakona kojima bi vozači atuobusa dobili status službene osobe zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada na njih.

Zbog toga su najavili djelomičnu obustavu rada za 23. kolovoza na svim linijama prijevoza putnika – u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu u cijeloj RH. ''U slučaju da nas i tada ignorirate, krećemo s generalnim štrajkom početkom školske nastave dana 9. rujna'', poručili su premijeru.

U njihovu pismu stoji da će ignoriranje dovesti do kolapsa cijeloga sustava prijevoza putnika, radnika, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. ''Na taj način Vi i Vaši ministri ste pokazali što mislite o hrvatskome radniku, prije svega vozaču autobusa koji radi vrlo odgovoran posao, ponizili ste nas i naše zanimanje'', stoji u pismu. (M.R./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene