Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnos moći

Što se mora dogoditi da se NATO uključi u rat? Moguća su tri scenarija: "Putin je bolji igrač pokera od nas"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri NATO-a sastali su se tijekom ovog tjedna u Bruxellesu kako bi razgovarali o tome koliko daleko bi trebali ići u pružanju vojne opreme Ukrajini. Moguća su tri scenarija uključenja NATO-a u rat.

Tobias Ellwood, koji predsjeda parlamentarnim odborom za obranu, jedan je od onih koji vjeruju da Vladimir Putin blefira kada spominje nuklearno oružje, smatra da bi NATO trebao učiniti više.

"Bili smo previše oprezni u sustavima oružja koje smo bili spremni dati", smatra Ellwood. "Potreban nam je snažniji stav. Ukrajincima dajemo dovoljno da prežive, ali ne i za pobjedu i to se mora promijeniti", tvrdi Ellwood.

Što onda točno, pitaju se mnogi, sputava NATO? Odgovor je - eskalacija, piše u analizi BBC-ja. Rizik da Rusija pribjegne taktičkom nuklearnom oružju ili da se sukob proširi izvan granica Ukrajine u veći europski rat, stalno je na umu zapadnih čelnika i tu su ulozi jako veliki.

Tri scenarija mogućeg uključenja NATO-a u rat

Mnogi se pitaju kada bi se i pod kojim uvjetima mogao u rat uključiti i NATO. Moguća su tri scenarija, piše BBC.

Prvi bi bio da ukrajinske snage iz Odese ispaljuju projektile koje je dao NATO i s njima pogode ruski ratni brod u Crnom moru. Poginulo bi skoro 100 ruskih vojnika i mornara. Smrt tako velikog broja ljudi u jednom napadu bio bi događaj bez presedana i Putin bi tada odgovorio.

U drugom slučaju, da ruski strateški projektil pogodi konvoj vojne opreme koji dolazi iz Poljske, Slovačke ili neke druge NATO članice, u Ukrajinu. Ako bi bilo žrtava s NATO-ove strane granice, u tom bi se slučaju mogao aktivirati Članak 5 Sjevernoatlantske povelje i onda bi cijeli savez stao u obranu napadnute članice.

Pročitajte i ovo Ruska propaganda, ilustracija Urlanje, svađanje i spuštanja slušalice VIDEO Tisućama poziva zasuli su Ruse, objašnjavaju im što se događa u Ukrajini: Poslušajte razgovor s jednom Ruskinjom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 6 sekundi joj promijenilo život Hrabra ruska reporterka o životu nakon poznatog prosvjeda: "Čak me ni vlastiti sin ne podržava"

U posljednjem scenariju, da recimo uslijed žestokih borbi u Donbasu dođe do velike eksplozije industrijskog postrojenja pri čemu se ispuštaju otrovne kemikalije i plinovi. Iako se nešto slično već dogodilo, nije prijavljeno da je itko poginuo. No, ako bi u tom slučaju poginulo iznimno puno ljudi, kao primjerice u Siriji (kada je upotrebljen otrovni plin) i da se ispostavi da su Rusi krivi za napad, NATO bi se morao uključiti.

Veće strateško pitanje, rekao je jedan od najiskusnijih britanskih vojnih časnika koji je htio ostati anoniman, glasi: "je li naša vlada angažirana u upravljanju krizama ili stvarnoj strategiji?".

"Ono što ovdje pokušavamo postići jest pružiti Ukrajini svu pomoć koju možemo, a da to ne preraste u Treći svjetski rat. Problem je u tome što je Putin bolji igrač pokera od nas." Ellwood se s tom konstatacijom složio.

"Rusija učinkovito prijeti eskalacijom. I mi smo prestrašeni. Izgubili smo sposobnost kontroliranja eskalacija", zaključio je Ellwood. 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene