Nuklearna elektrana Černobil
Nuklearna elektrana Černobil Foto: Afp

Strašne podatke iznio je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko. On procjenjuje da ruskim vojnicima koji su kopali utvrde u blizini elekrene u Černobilu nije ostalo više od godinu dana života.


Ruski vojnici koji su kopali utvrde u blizini nuklearne elektrane Černobil nemaju više od godinu dana života, kazao je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

"To je teška sudbina i okrutan kraj za ruske vojnike koje ubijaju vlastiti zapovjednici", objavilo je ukrajinska obrana na Twitteru, prenoseći ministrovu izjavu.

Bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu na sjeveru Ukrajine ruske su snage zauzele prvog dana invazije. Sad je ponovno pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajinski dužnosnici potvrdili da su ruski vojnici kopali rovove u izuzetno radioaktivnom tlu u tzv. zoni isključenja kod nuklearke Černobil, poprišta najveće nuklearne katastrofe u povijesti. Ukrajinci su dronom snimili kopanje rovova u tzv. Crvenoj šumi, najviše kontaminiranom području zone isključenja.

Dopisnica BBC-ja Yogita Limaye među prvim je novinarima koji su ušli u Černobil otkako su ga Rusi napustili.

Ona je razgovarala s osobljem u tvornici, kojem je bilo dopušteno da nastavi raditi nakon početka okupacije. Kad je struja bila prekinuta na tri dana, inženjer Valerij Semjonov rekao je da se trudio pronaći gorivo kako bi generator radio, čak je i krao struju od Rusa.

 

"Morali smo stalno pregovarati s njima i truditi se da ih ne uvrijedimo, kako bi dopustili našem osoblju da upravlja objektom", rekao je inženjer Valerij Semjonov za BBC.

"Rusi su htjeli znati kako se upravlja tim objektom. Tražili su informacije o svim procedurama, dokumentima i operacijama. Bio sam uplašen jer su ispitivanja bila konstantna, a ponekad i nasilna", rekao je Oleksandr Lobada, nadzornik radijacijske sigurnosti u postaji.

"Da smo ostali bez struje, to je moglo biti katastrofalno. Radioaktivni materijal je mogao biti oslobođen. Razmjere toga ne možete ni zamisliti. Nisam se bojao za svoj život. Bojao sam se što bi se dogodilo da nisam bio tamo i nadgledao elektranu. Bojao sam se da bi to mogla biti tragedija za čovječanstvo", ispričao je Lobada novinarki BBC-ija. 

Nuklearna elektrana Černobil VIDEO Ruski vojnici kopali rovove u Černobilu? "Ovo je potpuno zanemarivanje ljudskog života"

  Nuklearna elektrana Černobil U Černobilu potpuna katastrofa: Ozračeni ruski vojnici hitno se prevoze u Bjelorusiju na liječenje

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju