Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomatski odnosi

Kineski predsjednik sastao se s Macronom: Stiže i u hrvatsko susjedstvo

Xi Jinping i Emmanuel Macron
Xi Jinping i Emmanuel Macron Foto: Afp
Kineski predsjednik Xi Jinping počeo je svoju turneju po Europi - prvi posjet Starom kontinentu u pet godina. U složenim političkim i ekonomskim okolnostima prva postaja čelnika ove velesile je Francuska, druga Srbija, a treća Mađarska.

Veze između Kine i Francuske primjer su miroljubivog suživota i suradnje između zemalja s različitim sustavima, rekao je u nedjelju kineski predsjednik Xi Jinping po dolasku u posjet Francuskoj u povodu obilježavanja 60 godina međusobnih diplomatskih odnosa.

Razvoj odnosa dviju zemalja unosi "stabilnost i pozitivnu energiju u turbulentni svijet", prenijela je Xijeve riječi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Kineski predsjednik prvi put posjećuje Europu u zadnjih pet godina. U nedjelju je doputovao u Pariz i odmah se sastaje s francuskim premijerom.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping ciljaju jednu zemlju Američki obavještajci uvjereni: "Kina i Rusija planiraju novu invaziju. Ne vidimo zašto ne bi"

U nastavku posjeta u ponedjeljak mu slijedi susret s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom koji se na sastanku kani angažirati na komercijalnom "reciprocitetu" i traženju rješenja za rat u Ukrajini, s obzirom na to da kineski predsjednik i dalje iskazuje potporu Rusiji.

Razgovorima u ponedjeljak Xija i Macrona u Elizejskoj palači pridružit će se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Čelnik azijske velesile želio je da ovaj posjet Europi, prvi od 2019., poštuje diplomatsku ravnotežu.

Xi će nakon državnog posjeta Francuskoj, koja ga već godinu dana moli da svojim utjecajem "urazumi Rusiju", otputovati od srijede do petka u Srbiju i Mađarsku, dvije zemlje koje su ostale bliske Moskvi.

Uz veliki novac, u zemlju dolazi i politička kultura ulagača. Kineska državna televizija, pod kontrolom Propagandnog odjela komunističke partije Kine, objavila je da će tijekom posjeta na javnim televizijama Mađarske i Srbije biti puštan video na kojem veliki vođa citira mudrosti kineskih mislilaca: "Sva bića cvjetaju kad žive u hramoniji i dobivaju hranu od prirode - Učite od klasika, da biste otkrili put Kine ka boljoj budućnosti!"

Hoće li se doista ovaj spot vrtjeti na javnim televizijama susjednih zemalja, zasad nema potvrde. Za javnu televiziju Francuske, takvo priopćenje iz Pekinga nije izdano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene