Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemački ministar

Steinmeier uoči dolaska u Ljubljanu: Odnosi su odlični, Slovenija most prema Balkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Steinmeier dolazi na poziv ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, a trebali bi ga primiti i ostali visoki slovenski dužnosnici.

Njemačka i Slovenija imaju odlične odnose, izjavio je u razgovoru za ljubljansko 'Delo' od četvrtka, uoči sutrašnjeg posjeta Ljubljani, njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier, posebice istaknuvši ulogu Slovenije kao svojevrsnog mosta prema Balkanu.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Steinmeier dolazi na poziv ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, a trebali bi ga primiti i ostali visoki slovenski dužnosnici s kojima će, prema najavama, razgovarati o europskim i međunarodnim temama, ekonomskim odnosima te stanju u regiji.

U razgovoru za vodeći slovenski list Streinmeier je kazao da Slovenija za države zapadnog Balkana, koje žele ući u EU, predstavlja uzor i da je svojevrstan most prema tom području.

Što se tiče krize u Ukrajini, Steinmeier je kazao da je dogovor iz Minska spriječio eskalaciju i mogućnost da konflikt izmakne kontroli, ali da to nije dovoljno te da je potrebno nastaviti politički proces i na tome ustrajati.

Kad je riječ o problemu afričkih migranata na putu prema Europi i ljudskoj tragediji koju izaziva to pitanje, njemački šef diplomacije u razgovoru se založio za postizanje novog dogovora o ravnomjernijem raspoređivanju tereta imigranata, pri čemu je istaknuo da sada samo šest država EU-a prima 80 posto imigranata, od čega najviše Njemačka, koja je lani primila više od 200.000 zahtjeva za dodjelu azila.

Steinmeier je u razgovoru za 'Delo' izrazio umjereni optimizam u vezi zaključivanja sporazuma kreditora s Grčkom, navevši da se zadnjih dana stvari pokreću tako da bi sporazum mogao biti postignut u svibnju ili lipnju te da je za to ostalo dovoljno iako ne previše vremena. Sve europske države su za to da Grčka ostane u eurozoni, naveo je Steinmeier.

Njemačka je glavni vanjskotrgovinski partner Slovenije i jedan od većih investitora te je zainteresirana za sadašnji proces privatizacije državne imovine u Sloveniji. Frankfurtski Fraport lani je, u okviru prodaje državnog portfelja stranim investitorima, kupio Aerodrom Ljubljana, što je bila jedna od najvećih stranih investicija u Sloveniji prošle godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene