Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavne reforme

Štefan Fuele: BiH zaostaje za regijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik za proširenje Europske komisije Štefan Fuele kritizirao je političare u BiH jer su zaustavljene reforme koje zemlju vode prema Europskoj uniji te ih je, u intervju za banjalučki list Glas Srpske od srijede, upozorio na zaostajanje za regijom i pozvao da se ugledaju na primjer Hrvatske te dogovor koji su postigli Srbija i Kosovo.

'S političkom voljom čak i najdublje podjele se mogu nadići, kao što su to u posljednjih nekoliko mjeseci pokazali lideri Srbije i Kosova, što je dobar primjer za BiH. Drugi primjer je Hrvatska. Njezin put ka članstvu u EU može poslužiti kao svjetionik za orijentaciju čitave regije', rekao je Štefan Fuele za list.

Političari u BiH skoro četiri godine ne mogu se dogovoriti oko ustavnih reformi po presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci koja traži otklanjanje diskriminacije prema predstavnicima manjina prilikom izbora na najviše funkcije u državi. Provedba presude Sejdić-Finci je jedan od najvažnijih uvjeta kojega je Europska unija postavila da zemlja može podnijeti aplikaciju za pregovore o članstvu.

Povjerenik Fuele upozorio je da zemlja zaostaje za regijom te istaknuo kako smatra da je konačno vrijeme za iskorak i potrebne kompromise.

'Europski put BiH trenutačno je blokiran zbog nemogućnosti političkih lidera BiH da ispune minimum dogovorenih uvjeta. Vlasti Srbije napravile su svoj izbor. Još čekamo na tako jasan izbor lidera u BiH', rekao je povjerenik za proširenje Europske komisije.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

>> Dačić: EU zna da Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova!

Dodao je da je BiH napravila u posljednjih godinu dana iznimno mali napredak te da je to ispod svih očekivanja. Po riječima povjerenika Fuelea, bez rješavanja pitanja Sejdić-Finci u pitanje će doći kredibilitet izbora i izabranih dužnosnika 2014. godine u toj zemlji.

Fuele je uz ustavne promjene naglasio da vlasti moraju postići i dogovor o uspostavi učinkovitog mehanizma koordinacije, kako bi zemlja jedinstvenim glasom pregovarala s Europskom unijom.

Oko mehanizma koordinacije postoje prijepori unutar Federacije BiH. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda optužio je u srijedu dužnosnike vladajuće Socijaldemokratske partije da iz sustava odlučivanja žele posve isključiti županije, što Bevanda smatra neprihvatljivim. Zbog složenog unutarnjeg ustroja i postojanja uz državnu razinu i dva entiteta te deset županija u Federaciji BiH, Europska unija inzistira na uspostavi mehanizma koordinacije kako bi se sve odluke mogle brzo provesti na više razina uprave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene