Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaposlenici State Departmenta neovlašteno su pretraživali datoteke o putovnicama svo troje predsjedničkih kandidata, Baracka Obame, Hillary Clinton i Johna McCaina, objavio je glasnogovornik Sean McCormack.


Nakon ranije objave da su dva ugovorna zaposlenika State Departmenta otpuštena, a jedan disciplinski kažnjen, zbog neovlaštenog pretraživanja podataka o putovnici Baracka Obame, u petak je utvrđeno da se isti prekršaj dogodio s datotekama Hillary Clinton i Johna McCaina, rekao je McCormack.

Vezani članci Slika nije dostupna I Srbija izvor, tranzitna zemlja i odredište za trgovinu ljudima Slika nije dostupna Hillary Clinton očekuje 'veliku avanturu' i marljiv rad

On je kazao kako je ista osoba koja je kažnjena zbog neovlaštenog pregledavanja podataka o senatoru Obami, početkom godine isto učinila s dossierom senatora McCaina, te da više nema pristupa tim datotekama.

'Razmatramo mogućnosti vezane uz tu osobu i njegov zaposlenički status', dodao je McCormack.

Prema njegovim je riječima također utvrđeno da je jedan vježbenik krajem 2007. pretraživao podatke o putovnici senatorice Clinton, a on je odmah opomenut.

Državna tajnica Condoleezza Rice razgovarala je s Obamom i Clinton i ispričala im se, a isto namjerava učiniti i s McCainom koji boravi u posjetu Parizu, rekao je glasnogovornik.

'Rekla sam mu da mi je žao, te da bih i ja sama bila vrlo uznemirena', kazala je Rice novinarima.

Ured Hillary Clinton je priopćio da je državna tajnica Rice obavijestila senatoricu o upadu u njezin dossier.

'Državna tajnica mi je jasno kazala da je to najviši prioritet. Nema ništa važnije nego da se to u cijelosti istraži i osigura da se tako nešto ne ponovi u budućnosti', rekao je McCormack.

Napomenuo je da u odjelu za putovnice State Departmenta radi 1.800 stalnih i ugovornih zaposlenika.

Dužnosnici State Departmenta izvjestit će osoblje ureda troje senatora i predsjedničkih kandidata o svim pojedinostima incidenata s kandidatskim datotekama.

Glavni inspektor State Departmenta otvorio je istragu o slučaju.

U obrascu za putovnicu sadržani su osobni podaci poput imena, državljanstva, dobi, mjesta rođenja, adrese stanovanja i drugi. Ono što među tim podacima može omogućiti daljnje 'traganje' po financijskim i drugim osobnim informacijama, koje se mogu koristiti u političkoj borbi, jest broj Socijalnog osiguranja, temeljna informacija o građanima u SAD-u, s istom ulogom koju ima JMBG u Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju