Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srdačno dočekana u State Departmentu

Hillary Clinton očekuje 'veliku avanturu' i marljiv rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton u četvrtak je srdačno dočekana u State Departmentu, prvoga radnog dana nakon jučerašnje potvrde imenovanja u Senatu.

'Ne mogu vam reći koliko sam počašćena i uzbuđena', rekla je Hillary Clinton pred stotinama zaposlenika koji su ispunili predvorje State Departmenta.
Dobrodošlicu su joj poželjeli William Burns, državni podtajnik za političke poslove, najviše rangirani karijerni diplomat i Steve Kaskent, predstavnik diplomatskog sindikata State Departmenta, koji je rekao kako se nada da će ona ostvariti obećanje o boljem financiranju Državnog tajništva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Propusti u čelništvu Istraga u Bengaziju: Ubijeni američki veleposlanik imao neadekvatno osiguranje Slika nije dostupna Jačanje diplomacije NYT: Hillary Clinton planira ojačati State Department

Clinton je najavila da će predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden danas posjetiti State Department, kako bi 'jasno i nedvojbeno poručili da smo jedna ekipa i da ste svi vi dio te ekipe'.
Nova administracije, po njezinim riječima, 'neće tolerirati podijeljenost', kakva je kočila vanjsku politiku Busheve administracije.
'Razmišljajte izvan šablona... za mene ništa nije više dobrodošlo do dobra rasprava i dijalog koji nas čini boljima... potreban nam je osjećaj otvorenosti i iskrenosti u ovoj zgradi', rekla je Clinton.

Velika avantura i marljiv rad

Rekavši da od svog mandata očekuje 'veliku avanturu', najavila je da će od diplomatskog osoblja tražiti marljivi rad.

Clinton, pod čijim će ovlastima biti i Američka agencija za razvoj - USAID, kazala je da nacionalna sigurnost zemlje ima tri uporišta - obranu, diplomaciju i razvoj, od čega je State Depertment odgovoran za dva.

'Snažna diplomacija i učinkovit razvoj najbolji su dugoročni 'alati' za osiguranje budućnosti Amerike', naglasila je Hillary Clinton.

Iz izvora admnistracije najavljeno je da bi predsjednik Obama, tijekom današnjeg posjeta State Departmentu, trebao objaviti imenovanje bivšeg čelnika senatske većine George Mitchella za posebnog izaslanika za Bliski istok, te bivšeg veleposlanika SAD pri UN-u Richarda Holbrookea za posebnog izaslanika za Afganistan i Pakistan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene