Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogla bi biti negativno ocijenjena

I Srbija izvor, tranzitna zemlja i odredište za trgovinu ljudima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po najnovijem izvješću američkog State Departmenta o trgovini ljudima, Srbija se navodi kao zemlja podrijetla, tranzitna zemlja te krajnje odredište žrtava međunarodne i lokalne trgovine ljudima te je uvrštena među zemlje koje ne ispunjavaju standarde, ali poduzimaju napore u tom smjeru.

U izvješću koje je u utorak predstavila američka državna tajnica Hillary Clinton, a čije dijelove danas prenose beogradski elektronički mediji, konstatira se kako je Srbija odredište za žrtve iz istočne Europe i središnje Azije, kao i da žrtve stižu u Srbiju preko Kosova i Makedonije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Propusti u čelništvu Istraga u Bengaziju: Ubijeni američki veleposlanik imao neadekvatno osiguranje Slika nije dostupna Jačanje diplomacije NYT: Hillary Clinton planira ojačati State Department

>> 'Hrvatska 'izvorište' za trgovinu ljudima'

Srbija je, kako se dodaje, tranzitna zemlja za žrtve iz Bosne, Hrvatske i Slovenije, koje odatle nastavljaju ka zapadnoj Europi. Srbijanska vlada, po navodima izvješća, ulaže znatne napore u suzbijanju trgovine ljudima ali ipak ne ispunjava u potpunosti temeljne standarde za sprječavanje te vrste kriminala.

Ističe se kako glavni problem predstavlja izricanje kazni osuđenima i gonjenje njihovih suučesnika koji čine dio vlasti, kao i to da srbijanske vlasti nisu proslijedile američkim stručnjacima cjelokupne podatke. Ostalo je i da vlada definira proceduru identifikacije potencijalnih žrtava, a ako ne riješi navedena pitanja, Srbija bi, prenose mediji upozorenje State Departmenta, u idućem izvješću mogla biti negativno ocijenjena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene