Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stanice svinjskog tkiva spašavaju dijabetičara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanice svinjskog tkiva transplantirane dijabetičaru s Novog Zelanda još uvijek, gotovo 10 godina nakon zahvata, proizvode inzulin i stoga biotehnološka tvrtka planira proširiti istraživanja.

Slučaj opisan u znanstvenom časopisu objavljenom u petak, mogao bi utrti put liječenju dijabetesa, kazao je Bob Elliot, direktor Australia's Living Cell Technologies.

Pročitajte i ovo Poplave Hong Kong Crno upozorenje FOTO Crna oluja potopila Hong Kong: Najveća kiša u 140 godina poplavila ceste i uzrokovala velike odrone Slika nije dostupna poharao hong kong VIDEO Pogledajte zastrašujuću snagu tajfuna: Vjetar je ženu podignuo i odbacio nekoliko metara

Danas 41-godišnji muškarac boluje od dijabetesa tipa 1, kada stanice gušterače ne prozvode inzulin - hormon potreban za skladištenje ili korištenje šećera. Takav tip dijabetesa rezultira abnormalno visokim razinama šećera u krvi ili dijabetesom, što se mora korigirati dnevnim injekcijama inzulina.

Stanice svinjskog tkiva bile su ubrizgane u bolesnikov abdomen 1996. godine, što je pomoglo smanjiti njegove zahtjeve za inzulinom za 34 posto godišnje, napisali su znanstvenici iz biotehnološke tvrtke.

Njihovo je izvješće objavljeno u posljednjem broju lista
Xenotransplantation.

Novozelanđanin je u 2006. tvrdio kako se bolje osjeća i zatražio od tvrtke da ga pregleda, prenosi Elliot.

"Temeljit pregled pokazao je da on bolje kontrolira dijabetes čak i 10 godina nakon transplantacije", kazao je Elliot.

Testovi, koji su postali raspoloživi nedavno, pokazuju da je inzulin otkriven u pacijentovoj krvi, zapravo svinjski, a ne ljudski inzulin,
pojasnio je liječnik.

Tvrtka se nada provesti manja klinička ispitivanja u Rusiji i na
Novom Zelandu idućih mjeseci ubrizgavanjem stanica drugim pacijentima koji boluju od dijabetesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene