Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpski djelatnici okružnog i općinskog suda i tužiteljstva na sjeveru Mitrovice nasilno su u petak ujutro ušli u dvorište i zgradu suda i istaknuli srpsku zastavu, a ispred zgrade je pronađena eksplozivna naprava.


Specijalne postrojbe UNMIK-ove policije, opremljene štitovima, kacigama i opremom za brzo djelovanje nalaze se u blizini zgrade suda, ali ne reagiraju.

Vezani članci Slika nije dostupna Srpski predsjednik: Ova odluka tribunala otvorit će stare rane Slika nije dostupna 'Ako su ti listovi kao balvani, onda otkriješ dekolte'

Situacija je trenutačno mirna, ali napeta.

Predstavnik prosvjednika Miodrag Ralić izjavio je srpskim medijima da su svi napori za dogovor s predstavnicima UNMIK-a o vraćanju pravosudnih djelatnika srpske nacionalnosti na radna mjesta ostali bez rezultata.

"Radnici samo žele iskoristiti osnovno ljudsko pravo, a to je
pravo na rad", rekao je Ralić i dodao da je nasilni ulazak u prostorije suda "normalan i opravdan".

Zaposlenici srpskih pravosudnih tijela prosvjeduju već tri tjedna,
tražeći da se vrate na svoja radna mjesta s kojih su, kako navode, izbačeni 1999. godine.

Već tri tjedna u tom sudu ne rade albanski zaposlenici jer to ne dopušta policija kako ne bi došlo do izgreda.

Okružni i općinski sud na sjeveru Mitrovice radi pod nadzorom UNMIK-a, dok srpski zaposlenici tih sudova traže da rade pod nadzorom srpskog pravosuđa.

Za sada nema reakcije UNMIK-a i kosovskih institucija na nasilno upadanje Srba u zgradu suda.

Ispred zgrade suda policija je na dojavu građana pronašla neeksplodiranu napravu, najvjerojatnije bombu "kašikaru", javljaju srpski izvori sa sjevera Mitrovice.

Pripadnici Kosovske policijske službe i UNMIK-ove policije, koji se nalaze ispred zgrade suda, osigurali su prostor gdje je bomba pronađena i čekaju dolazak specijalaca koji će je demontirati i ukloniti.