Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužba za gubljenje dokaza

Srebreničke majke podižu tužbu protiv Carle Del Ponte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije nevladine udruge koje okupljaju Bošnjake iz Srebrenice i članove obitelji nestalih i ubijenih Srebreničana objavile su u petak kako prikupljaju potpise za tužbu protiv Carle del Ponte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Carla del Ponte: 'Asada čeka Miloševićeva sudbina' Slika nije dostupna Odbacuju Karadžićeve navode Haško tužiteljstvo brani Carlu del Ponte: Poštivala je sud

Optužnicu protiv negdašnje glavne tužiteljice Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju zbog činjenice da je dio dokaza o tim strašnim zločinima uništen, a da za to nitko nije odgovarao.

U priopćenju objavljenu u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, udruge Žene Srebrenice i Srebreničke majke ističu kako petnaest godina nakon masakra počinjena nad srebreničkim Bošnjacima osjećaju posebnu gorčinu. Iz tih udruga navode kako je do sada uništeno oko tisuću dokumenata pronađenih u masovnim grobnicama koji su potom predani arhivu Haaškog suda.

>> Pronađena nova srebrenička grobnica, u SAD-u uhićen Srbin povezan s genocidom

>> Dodik ponovo niječe genocid u Srebrenici i prijeti otcjepljenjem

ICTY je to potvrdio obrazloživši kako je riječ o dokumentima koji su bili u stanju raspadanja. Članovi obitelji ubijenih i nestalih Srebreničana ističu kako im je na taj način oduzeta i posljednja uspomena na svoje najmilije.

'Uza sve patnje i nevolje kroz koje smo prošle, ponovno smo kažnjene oduzimanjem prava na sjećanje', ističe se u priopćenju. Srebreničke majke navode kako zbog toga osobno odgovornom drže Carlu del Ponte.

'Ogorčene smo postupkom bivše glavne tužiteljice Haaškog tribunala Carle del Ponte. Prikupili smo više tisuća potpisa za podnošenje tužbe ne samo protiv Carle del Ponte nego i svih onih koji su skupa s njom sudjelovali u tom sramotnom činu', stoji u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene