Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna privatizacija

Srbijanski tajkun Milan Beko na policijskom ispitivanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sporne privatizacije beogradske luke na ispitivanju u policiji završio je srbijanski tajkun i jedan od najbogatijih Srba Milan Beko.

Milan Beko, jedan od najpoznatijih srbijanskih gospodarstvenika kao i najbogatijih Srba, u utorak je saslušan u Upravi kriminalističke policije u svojstvu građanina gdje govori o slučaju Luka Beograd. Privatizacija beogradske luke jedna je od 24 sporne privatizacije u Srbiji u koje su uključeni poznati gospodarstvenici, ali i političari.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

>> Srbija: Dačić najavljuje uhićenja u slučaju veza vlasti i mafije

B92 navodi da je u rujnu 2005. godine 40 posto dionica Luke Beograd, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, prodane tvrtki Worldfin iz Luksemburga. Zatim su otkupljene i preostale dionice koje su bile u rukama malih dioničara.

Iza Worldfina su u trenutku kupovine Luke stajali Milan Beko i još jedan srbijanski tajkun Miroslav Mišković. Sumnja se kako je država oštećena za 21 milijun eura.

Luka Beograd smještena je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u centru Beograda, a Urbanističkim planom usvojenim poslije prodaje predviđeno je da zemljištu od 220 hektara koje pripada Luci i na zemljištu nizvodno od nje bude izgrađen stambeno poslovni prostor, a da Luka bude izmještena.

Grad Beograd i Luka se već niz godina spore oko prava na raspolaganje zemljišta Luke. Privatizacija Luke Beograd bila je nedavno i tema obraćanja prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića koji je tada izjavio da će se u okviru spornih privatizacija u Srbiji otvoriti i predmeti Luke kao i Veterinarskog zavoda.

Prija Milana Beka u pritvoru, također zbog spornih privatizacija, završio je i Miroslav Mišković koji se smatra za najbogatijeg Srbina čije se bogatstvo procjenjuje na više od dvije milijarde eura. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene