Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po nalogu Tužiteljstva za ratne zločine, srbijanska policija privela je devet osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin u selu Ćuška kod Peći na Kosovu 14. svibnja 1999. godine, objavilo je u subotu to tužiteljstvo.


Zahtjev za provođenje istrage protiv 26 pripadnika paravojne formacije 'Šakali" i pripadnika Teritorijalne obrane i rezervnog sastava policije to tužiteljstvo podnijelo je istražnom sucu Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zbog osnovane sumnje da su 14. svibnja 1999. godine ubili 41 osobu u selu Ćuška, na teritoriji općine Peć na Kosovu (KiM), čime su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.Policija je privela devet dostupnih osoba, koje su izvedene pred istražnog suca, a tužiteljstvo je predložilo da svim osumnjičenima bude određen pritvor.

Vezani članci Chris Brown (Foto: Pixsell) Problematični reper i bivši Rihannin dečko u Parizu uhićen zbog optužbi za silovanje Sudski čekić/Ilustracija (Foto: M. Stolt/DPA/PIXSELL) Bivši vojnik u Guatemali osuđen na više od 5000 godina zbog pokolja muškaraca, žena i djece

Oni se terete da su poduzimali oružane napade i pojedinačne čine nasilja kao i prijetnje nasiljem, ubojstva, uništavanje civilne imovine, pljačke te otimanje osobne imovine u namjeri stjecanja osobne imovinske koristi i s glavnim ciljem širenja straha među albanskim civilima kako bi ih primorali da napuste mjesta svog prebivališta i presele se u Republiku Albaniju. Ovaj predmet dio je opsežne akcije tužiteljstva, vezane uz događaje na Kosovu u kojima je ubijeno više od 200 civila, navodi se u priopćenju (Hina)