Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I ministar obrane se prijavio

Srbija šalje pozive muškarcima starijima od 30 godina na dvotjednu vojnu obuku, uz plaću i slobodan vikend

Srpski vojnici (Foto: Arhiva/AFP)
Srpski vojnici (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
U susjednoj Srbiji je informacija da muškarcima iznad 30 godina stižu plavu kuverte s pozivom na vojnu obuku, izazvala pravu pomutnju. No, riječ je o obuci koja traje 15 godišnje, dvije godine zaredom. Ročnici koje se na taj način obučava za vojne rezerve, imaju slobodan vikend te plaćen svaki dan proveden na toj obuci.

Pogledom na brojke potencijalnih rezervista, poziv na odluženje vojne obuke u Srbiji dobit će tek svaki 33. muškarac koji nije odlužio vojni rok ili je bio u civilnoj službi. No, srpski ministar obrane Aleksandar Vulin tvrdi da će i dalje biti moguće priložiti prigovor savjesti te vojnu obuku nadomjestiti onom civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Aleksandar Vulin u Srbiji Vulin podnio neopozivu ostavku na mjestu direktora BIA-e: "Odbijam postati dio antiruske i antisrpske histerije"

Kazna za neodazivanje u službu iznosi između 85 i 425 eura (10.000 do 50.000 srpskih dinara), prenosi Blic, no oni rezervisti koji krenu na obuku, imat će plaćen svaki da i to u visini plaće koju imaju kod trenutnog poslodavca, odnosno prosječne plaće u posljendjih 12 mjeseci. Pohađanje obuke ni na koji način neće utjecati na trenutni radni odnos ročnika, uvjeravaju iz srpskog ministarstva obrane Oni nezaposleni će isto tako dobivati naknadu pa će im se za čitavu obuku isplatiti 170 eura (20.000 srpskih dinara).

Obuka se odnosi na sve zdrave i radno sposobne muškarce u Srbiji starije od 30. godina, a njihova obuka imat će dvije faze.

Prva faza, u prvoj godini, zamišljena je kao 15 dana temeljne obuke, a u drugoj fazi, godinu dana kasnije, isti ročnici rezervisti proći će i specijalističku obuku.

U sve je uključen i besplatan sistematski pregled.

I sam ministar obrane Aleksandar Vulin dragovoljno se prijavio za služenje te vojne obuke, a već je prošao i sistematski pregled.

"Želim poći od sebe i vlastitog primjera. U vojsci postoji pravilo, reci pa pokaži, napravi pa naredi. Ako ja mogu ići, zašto ne bi mogao netko drugi? Ako mogu dati 15 dana svog života godišnje, zašto ne može netko drugi? Nema opravdanja da ne služite svojoj zemlji i da se ne borite za svoju zemlju", poručio je Vulin.

Dodao je kako je od ukidanja vojnog roka u Srbiji 200.000 zdravih i radno sposobnih muškaraca bez ikakve vojne obuke i znanja o obrani vlastite zemlje. Na kraju je rekao kako je programom za ovu godinu predviđena obuka od 600 muškaraca.

Aktualno Proglašen najjeftiniji grad na svijetu za kratki boravak Kairo Kairo Foto: Getty Images Egipat - 5 Egipat - 5 Foto: Getty Images Egipat - 2 Egipat - 2 Foto: Getty Images Egipat - 3 Egipat - 3 Foto: Getty Images Egipat - 4 Egipat - 4 Foto: Getty Images +0 Egipat - 1 Putovanja Proglašen najjeftiniji grad na svijetu za kratki boravak 1/6 >>

Aktualno Na pomolu velika "otimačina": Engleski trio kvari planove Barci +0 Barcelona (Foto: AFP) Nogomet Na pomolu velika "otimačina": Engleski trio kvari planove Barci 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene