Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo vatrenim oružjem

'Divlji zapad': Osuđenog ubojicu će strijeljati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka savezna država Utah, nakon brojnih rasprava koje su prethodile, ipak se sprema na izvršavanje smrtne kazne strijeljanjem.

Osuđeni ubojica, 49-godišnji Ronnie Lee Gardner, mogao je izabrati želi li biti pogubljen injekcijom ili streljanjem. 'Želim ubojstvo vatrenim oružjem', rekao je Gardner pred porotom nakon što je čuo ponuđene opcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od sredine prosinca dostupna svima Spasonosna injekcija za liječenje raka pluća stigla u BiH, prvi pacijent već na terapiji Slika nije dostupna Netragom nestao OSTALA U ŠOKU Manijak joj upao u auto i opljačkao je prijeteći joj HIV-om

Gardner je osuđen na smrt zbog ubojstva odvjetnika prije 25 godina tijekom neuspjelog pokušaja bijega i pucnjave u sudnici. Iako je tada bio vezan lisicama i okružen zatvorskim čuvarima, jedna mu je poznanica prokrijumčarila pištolj. Tijekom bijega u glavu je upucao odvjetnika Michaela Burdella koji je potom preminuo.

Burdellijeva tadašnja djevojka Donna Nu i njegov otac Joseph kazali su kako Michael ne bi želio smrtnu kaznu za Gardnera. 'On ne bi želio egzekuciju Ronnija Leeja. On nije vjerovao u to. Da ga je Ronnie samo ranio i da Michael nije preminuo, zasigurno bi ga branio', rekla je Donna Nu

Odvjetnik obrane Andrew Parnes izvijestio je da planira brzo zatražiti odgodu egzekucije i žaliti se na presudu Vrhovnom sudu Utaha. Nije poznato hoće li odgoda biti odobrena, ali žalba će biti razmotrena u najkraćem mogućem roku zbog prirode slučaja, kazao je glasnogovornik državnih sudova Utaha. Gardner ima mogućnost u sljedećih sedam dana zatražiti od Odbora oprosta da mu kaznu preinače na doživotnu bez mogućnosti pomilovanja.

Ovo je četvrti put da je sudac potpisao nalog za Gardnerovim smaknuća. Ako se potvrdi, to će biti prvo smaknuće u Utahu od 1999. godine i treća osoba koja će biti pogubljena strijeljanjem od kada je uvedena smrtna kazna 1976. Od 35 saveznih država u kojima postoji smrtna kazna, Utah je jedina koja koristi smrt strijeljanjem kao metodu egzekucije.

Državni odvjetnik Mark Shurtleff rekao je kako on ne smatra da Gardner ima pravo na žalbu jer je on osoba koja je ubila drugu osobu prilikom bijega. 'S takvom osobom ovdje imamo posla', rekao je Shurtleff. Ali ima i onih koji zagovaraju suprotno. 'Vjerujemo da je Bog davatelj svog života, ljudskog i božanskog, te da za državu da oduzme život znači da preuzima ovlasti Boga, a mi ne želimo vjerovati da je to moralno dopustivo', rekao je biskup John Webster.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene