Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spomenik homoseksualcima progonjenima i ubijenima za vrijeme nacional-socijalističkog režima bit će postavljen na proljeće ove godine, najavio je njemački državni tajnik za kulturu Bernd Neumann (Kršćansko-demokratska unija - CDU).


"Sada, kad je s Udrugom homoseksualaca dogovoren tekst koji će stajati na spomeniku, nema više nikakvih zapreka za njegovo postavljanje", rekao je Neumann. Tako će nakon spomenika žrtvama holokausta i spomenika Romima i Sintima progonjenima i ubijenima za vrijeme tzv. Trećeg Reicha Berlin dobiti i spomenik homoseksualnim žrtvama nacizma.

Vezani članci Srušen kip generala Alberta Pikea Prosvjednici protiv rasizma srušili spomenik u Washingtonu, Trump kritizirao policiju Lijes (Foto: Dnevnik.hr) Ni umrijeti nije jeftino: U gradiću kraj Zagreba grobnica stoji 7000, a u biseru Dalmacije čak 84.000 kuna

Spomenik, koji bi trebao stajati oko 600.000 eura, sadrži i
videozaslon na kojem će se izmjenično prikazivati muški i ženski parovi kako se ljube. Time se, kako stoji u priopćenju autora spomenika, skandinavskog umjetničkog para Michaela Elmgreena i Ingmara Dragseta, upozorava na činjenicu da je za vrijeme nacional-socijalizma i poljubac između pripadnika istog spola bio kažnjivo djelo.

Spomenik će se nalaziti u središtu Berlina kod Brandenburških vrata i preko puta spomenika žrtvama holokausta.

Gradnju spomenika odobrio je još 2003. Bundestag na prijedlog tadašnje socijaldemokratsko-zelene vlade.